woensdag 30 september 2009

Programma slotmanifestatie Geboren in 1809

De eerste helft van 2009 stond voor de ruim zestig onderzoekers in het teken van het project Geboren in 1809. Zij onderzochten de levensloop van de 338 Tilburgers die in 1809 werden geboren. Het project is afgerond en op zaterdag 10 oktober presenteren de onderzoekers vol trots de resultaten, die de negentiende eeuw op bijzondere wijze tot leven brengen. Alle belangstellenden zijn van harte welkom in Regionaal Archief Tilburg.

Programma zaterdagactiviteit 10 oktober

Doorlopend
Deelnemers laten het onderzoekswerk zien en vertellen erover in de Studiezaal
Stand van de Nederlandse Genealogische Vereniging

Lezingen
10.00 uur Lezing Pieter van der Sande
10.45 uur Lezing Jace van de Ven
11.30 uur Lezing Cor van der Heijden

Officieel gedeelte
13.00 uur Officiële afsluiting van het project Geboren in 1809 met de deelnemers
Muzikale omlijsting door Lauran van der Sanden (muziek uit de 19e eeuw)

Lezingen
13.45 uur Lezing Pieter van der Sande
14.30 uur Lezing Jace van de Ven
15.15 uur Lezing Cor van der Heijden

Demonstratie wiki
10.30 uur Projectcoördinator Astrid de Beer legt de wiki uit
12.00 uur idem
14.00 uur idem
15.30 uur idem

donderdag 24 september 2009

Gemeentearchief Rotterdam blogt over Kaat Mossel


Het Gemeentearchief Rotterdam is in aanloop naar de Week van de Geschiedenis gestart met een weblog over Kaat Mossel, de legendarische, oranjeminnende Rotterdamse vrouw.
In dit weblog doet het archief verslag van de zoektocht naar de vrouwelijke nazaten van Kaat Mossel. Daarmee maken ze meteen promotie voor hun genealogische database "Digitale Stamboom" die inmiddels meer dan 2 miljoen akten bevat.
Op het stukje Flickr van het Rotterdamse archief staan foto's van mosselkarren. Haar bijnaam kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen: Catharina was keurvrouw van mossels in Rotterdam.

Originele invalshoek om het archief onder de aandacht te brengen met een nieuw communicatiemiddel.

[plaatje]

woensdag 23 september 2009

Rotaryclub Triborch aan de slag in het archief

Op maandag 21 september was de Rotaryclub Triborch te gast bij het Regionaal Archief Tilburg.
Op initiatief van Sandra Franken en Berna Trommelen kwamen ongeveer 30 rotarians naar het Onderzoekerscentrum aan de Kazernehof om daar wat broodjes te eten, een drankje te nuttigen en daarna de handen uit de mouwen te steken.
In het kader van het project "Krachtbron, Vrouwen in Tilburg" zetten beide vrouwen hun medeleden aan het werk. Ze hadden 13 verschillende opdrachten op papier gezet en in groepjes van twee (of meer) gingen de leden van Rotaryclub Triborch aan het werk om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Het doel was om informatie te verzamelen over Tilburgse vrouwen uit een selectie van boeken uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg. Medewerkster Astrid de Beer had de selectie gemaakt en diende ook als vraagbaak voor leden die met hun onderzoek vastliepen.

Er is hard en enthousiast gewerkt door de aanwezige leden en de meeste formulieren kwamen beschreven terug in handen van de organisatoren.
We zijn benieuwd of het resultaat terug te vinden is in het boek dat in het kader van dit project in december 2009 zal verschijnen. Daarmee levert dit project een bijzondere bijdrage aan de festiviteiten in 2009 rond de viering van het feit dat Tilburg 200 jaar geleden stadsrechten ontving.

zondag 13 september 2009

Nieuwe bezoekers in het archief!


Regionaal Archief Tilburg was het coordinatiepunt tijdens Open Monumentendag. Diverse cultuurhistorische instellingen zoals de Stichting tot beheer van de Hasseltse Kapel, de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Heemkundekring Tilborgh en Stichting Tilburgse Taol waren vertegenwoordigd. Daarnaast demonstraties landmeten en het GIS, Gemeentelijk Informatiecentrum bracht kaarten mee, evenals een diapresentatie van monumenten. Rob van Putten gaf een lezing over straatnamen en de Tilburgse SRV wagen was aanwezig in verband met het 200 jarig bestaan van Tilburg als stad. Bijzonder was het optreden van de Tilburgse kunstenaar Tom America en accordeonist Joost Rovers. America vroeg Tilburgers enkele uitspraken te doen over het wonen in de wijk. Tom America maakte er een mooie ‘mix’ van die was getiteld ‘Wijkpraat’.

Deze dag trok weer nieuwe bezoekers naar het archief. Je merkt namelijk aan de meeste mensen dat ze niet weten wat een archief is. Zo ontdekte een echtpaar dat ze hier de krant konden in zien. 'Ja, ze kwamen zerker terug om van elk kind van hun kroost een pagina te kopiëren'. Twee Turkse meisjes kwamen naar het archief omdat hun vader zijn stem liet horen in het muziekstuk van Tom America. Ook deze meisjes waren nog nooit in het archief geweest. Eveneens nieuw waren enkele beeldend kunstenaars die collega Tom kwamen beluisteren en weer anderen wilden zich laten informeren over het Tilburgs erfgoed bij de diverse stands. Het landmeten was voor zowel kinderen als volwassenen een bijzondere ervaring: zo komen ze dus aan de informatie om een kaart te kunnen maken! Nog een wetenswaardigheid was dat deze informatie wordt verkocht aan producenten van onze navigator Tom Tom.

Nieuw dus in het archief, wellicht toekomstige bezoekers? In ieder geval passeerden 426 mensen vandaag de drempel van het archief. Mooi toch, zo'n feestelijke dag die zowel het archief als stadsmuseum op de kaart heeft gezet?

zondag 6 september 2009

Heemkring Molenheide breidt uit ....


Op vrijdagavond 4 september 2009 vond de officiële opening plaats van het gebouw 't Oude Raadhuis van de Heemkring Molenheide. Het pand is gelegen aan de Nieuwstraat in Gilze. Achter het gebouw is een prachtige heemtuin, ook wel boerenblomhof genoemd. De heemkring had tot voor kort enkel de bovenverdieping en een kamer op de begane grond in gebruik. Na het vertrek van deze organisatie is het pand met hulp van de vele vrijwilligers grondig gerenoveerd. Vloeren werden vernieuwd en wanden voorzien van een nieuwe verflaag. De plaatselijke rabobank sponsorde de nieuwe computers. De kring telt ruim 400 leden.


De heemkring heeft ook een museale functie. Naast aandacht voor collectievorming worden er jaarlijks tentoonstellingen georganiseerd rondom een historische thema. Op dit moment is er een presentatie rondom Onze Jongens in de Oost’ over oud-Indie- en Nieuw-Guineagangers.


De voorzitter Bert Wagemakers heette een ieder welkom en onthulde de toekomstvisie voor de komende vijf jaar, met name educatie zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De wethouder van cultuur Mevr. H. (Hatice) Can-Engin (PvdA) prees de inspanningen van de kring.Tijdens de avond was er ook gelegenheid om het gebouw te bekijken. Op de eerste verdieping is er studiezaal gecreëerd voor genealogische onderzoekers. Cor Schrauwen demonstreerde de database van de inwoners van Gilze en Rijen in Pro-Gen.










Kortom een geslaagde avond, die vooral ook erg gezellig was.

donderdag 3 september 2009

Eten in het archief!


`Lezen wat de pot schaft` is de titel van een nieuw uitgegeven boek voor kinderen waarvan alle schrijvers en illustratoren Tilburgers zijn. De uitgeverij is, hoe kan het ook anders, Uitgeverij Zwijsen. Een Tilburgs product dus, om trots op te zijn. Het boek is een voorloper op het thema van de Kinderboekenweek: ´Eten´. Leuk! Kinderen, eten, koken, vieze dingen eten, allemaal uitgangspunten om iets mee te doen.


Maar in eerste instantie denk ik altijd dat een archief niks kan met Boekenweekthema´s. Te vergezocht en met de haren er bij gesleept. Maar wanneer je gaat doordenken op ´eten en drinken´ besef je, dat je uit historische bronnen veel informatie kunt halen. In onze nieuwe tool ´zoeken door alles´ typ ik in: levensmiddelen. En meteen verschijnen er foto's uit de Tweede Wereldoorlog, toen het voedsel schaars was en op de bon moest. En een foto van een moeder met kinderwagen met dubbele bodem. Stiekem werden er levensmiddelen in vervoerd. Een andere bron in ons archief vertelt me dat er in 1850 rogge, boekweit, ´kalfs- en koevleesch´ gegeten werd. De prijzen staan er zelfs achter vermeld.

Een hedendaags beeld van de eetcultuur in Tilburg in ´Lezen wat de pot schaft´: Erik van Os en Elle van Lieshout schrijven: `Alwir èèrepel, wènne raamp wir, wènne raamp, der zit gin peejke in mene staamp.`Een ander beeld van eten wordt geschetst door onder andere: ´Pak jij de limonade uit de koelkast, Reus? Dan snij ik de taart alvast aan.´ Allerlei benamingen van eten passeren de revue: bamisoep, spaghetti, prei, zalm, rijstebrij, pudding, yoghurt en ´af ben jij´.

Uit dit boek over eten dat in 2009 wordt gepubliceerd, kunnen we dus enorm veel informatie halen. Laten we hopen dat dit boek ook in de collectie van Regionaal Archief Tilburg belandt. Wanneer we dan over 100 jaar onderzoek doen naar de waarde van eten en drinken, dan is ook deze bron van onschatbare waarde!