maandag 1 februari 2010

Lezing: Kartuizers en charters



Zaterdag 13 februari neemt Regionaal Archief Tilburg een duik in de late Middeleeuwen. Die dag zal dr. Jan Sanders, rijksarchivaris in Noord-Brabant én voormalig chartermeester, twee keer een lezing houden. Hij zal het een en ander vertellen over charters en over de kartuizers van Geertruidenberg.

Kartuizers zijn monniken die in afzondering leven, behalve op zondag. De dagen in afzondering brengen ze voornamelijk door in een eigen afgesloten ruimte. Op zondag verlaten ze die 'kluis' en maken ze bijvoorbeeld een wandeling, maar nooit te ver van het klooster vandaan. Geertruidenberg had het zogenaamde Hollandse Huis, een kartuizerklooster dat van 1336 tot 1573 heeft bestaan. De monniken hielden zich onder andere bezig met het bidden voor de medemens en het schrijven en kopiëren van boeken.
Momenteel bestaat er in Nederland geen kartuizerklooster meer. Het laatste Nederlandse kartuizerklooster sloot in 1783 de poorten.

Regionaal Archief Tilburg heeft vele charters (middeleeuwse akten) uit Geertruidenberg in de collectie. Ook daarin komt het Hollandse Huis voor: in het Latijn bevestigt de prior van het kartuizerklooster bepaalde rechten. Wilt u hier meer over weten? Kom dan luisteren op 13 februari.

De twee identieke lezingen van Sanders beginnen om 10.30 en om 13.30 uur en zijn vrij toegankelijk.
Inschrijven is wel noodzakelijk. Stuur hiervoor een mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl


Datum: zaterdag 13 februari
Tijd: om 10.30 en om 13.30
Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Aanmelden: info@regionaalarchieftilburg.nl

Geen opmerkingen: