woensdag 24 februari 2010

Vernieuwde digitale Tijdmachine

Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg lanceren op 25 februari de compleet nieuwe Oosterhoutse Tijdmachine. De al bestaande Tilburgse Tijdmachine is in een geheel nieuw jasje gestoken.
Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs gebruiken in de geschiedenislessen tien tijdvakken zoals de Oudheid, de Vroege Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Deze vormen als het ware een kapstok om feiten en jaartallen in een context te plaatsen. Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg sluiten hierbij aan door de geschiedenis van Tilburg en Oosterhout op een digitale tijdlijn te plaatsen. In 2004 werd al begonnen met een Tilburgse Tijdmachine, maar deze is nu geheel vernieuwd. De inhoud is aangevuld en nieuwe digitale technieken zijn ingebouwd. Frisse, heldere kleuren, nieuwe zoekstrategieën en de toevoeging van de tien tijdvakken zijn een grote verbetering.

Omdat Regionaal Archief Tilburg ook werkt voor andere gemeenten, is er een Oosterhoutse Tijdmachine ontwikkeld. Deze tijdmachine heeft dezelfde lay-out als die van Tilburg, maar de inhoud is uiteraard geheel toegespitst op de Oosterhoutse geschiedenis. Beide Tijdmachines bevatten een schat aan informatie en historisch beeldmateriaal. Duizenden jaren zijn erin gevat, te beginnen ruim vóór Christus. Eindigend? Nog niet, want zo lang we hier wonen, leven en werken, is de geschiedenis een ‘never-ending-story’.

De Tijdmachines zijn niet alleen voor leerlingen geschikt, ook voor volwassenen bieden ze een schat aan informatie. Zoeken in deze digitale tijdlijn is heel gemakkelijk. Je kunt zoeken op de tien tijdvakken zoals die ook op de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs worden gebruikt. Of je kunt zoeken op thema’s zoals het Tilburgse verhaal van Marietje Kessels of het Oosterhoutse verhaal over Mooie Keetje (zie foto). Ook kun je zoeken op jaartal of trefwoord. De tijdlijn wordt steeds bijgewerkt. De laatste toevoegingen zijn van 2009.

Beide sites zijn te bekijken op www.tijdmachinetilburg.nl en www.tijdmachineoosterhout.nl. Neem eens een kijkje in de geschiedenis!

3 opmerkingen:

Petra Robben zei

@Luud, kunnen wij zien hoe vaak de Tilburgse en Oosterhoutse Tijdmachines de laatste dagen geraadpleegd zijn? Ik heb begrepen van Cock Gorisse (Oosterhout) dat de lancering in oosterhout goed is ontvangen. Enthousiaste mensen en leerlingen van het voortgezet onderwijs.

mc. van dongen zei

klopt het dat Het Kanton in Oosterhout in 1957 al een naam had?
Volgens mij bestond het toen nog niet onder deze naam.

Petra Robben zei

Dag,

Ik heb even navraag gedaan bij Cock Gorisse n.a.v. uw vraag: Het Kanton verschijnt in Oosterhout vanaf 1 januari 1874, en is dus in 1957 al aan zijn 83e jaargang bezig. Zie ook 'Oosterhout, niet van gisteren, p 381.
De jaargangen vanaf 1875 zijn -behoudens een enkel jaar- op microfiche beschikaar bij het RAT.