dinsdag 6 april 2010

Cursus Huizenonderzoek

In drie lessen meer leren over de herkomst van je huis, dat is de doelstelling van Regionaal Archief Tilburg met de cursus ´Huizenonderzoek´. ´Dit begrip is echter wellicht te beperkt, gezien de vele bronnen die je in handen krijgt, wanneer je deelneemt aan de gelijknamige cursus,’ volgens docent Rob van Putten. ‘De cursus gaat immers niet alleen over huizen, maar ook over andere gebouwen zoals bedrijven en uiteraard over de mensen die er woonden of werkten.’

Het kadaster is vaak het uitgangspunt om te starten met een onderzoek naar een woning of een ander gebouw. Vanaf 1832 zijn immers alle percelen en hun eigenaren vastgelegd.
Gegevens over koop en verkoop van onroerend goed zijn vanaf 1811 ook te vinden in notariële archieven. Vóór dat jaartal is het Schepenbankarchief raadpleegbaar. Verdere gegevens over gebouwen vind je vaak in adresboeken, huizenregisters en uiteraard het bouwarchief dat vanaf 1902 onder meer bouwtekeningen bevat. Onderzoek doen prikkelt de nieuwsgierigheid. Elke vondst in het archief leidt vaak weer tot een volgende stap.

In 2009 waren Piet en Marij van Gorkom-Gielen uit De Moer deelnemer aan de cursus. Als onderzoeksonderwerp namen zij het 125-jarig bestaan van Café-Partycentrum ’t Maoske. Hun onderzoek resulteerde in een publicatie: ’t Maoske – 125 jaar 1884-2009. In het nawoord schreven de Van Gorkoms dat ze veel plezier hadden beleefd aan het onderzoek naar 125 jaar ’t Maoske.

Rob van Putten herkent dit enthousiasme. In 2009 was de cursus ‘Huizenonderzoek’ immers een groot succes, waarbij de deelnemers voortvarend aan de slag gingen en diverse onderzoeksvaardigheden eigen maakten. Van Putten heeft weer zin in een nieuwe cursus. Deze vindt plaats op de drie vrijdagmiddagen 23 april, 7 mei en 23 mei 2010 van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over deze cursus vindt u op de website van Regionaal Archief Tilburg bij educatie / cursussen.

Geen opmerkingen: