zondag 6 maart 2011

Presenteren van kind in 1838 niet meer verplicht


Hierboven ziet u afbeeldingen van twee elkaar opvolgende akten uit het geboorteregister van Alphen en Riel van 1838. Zo op het eerste gezicht zijn er geen verschillen te ontdekken. Maar als je de eerste akte gedateerd 29 september 1838 goed bekijkt, zie je dat wordt vermeld, dat de vader het kind presenteert aan de ambtenaar, terwijl in de tweede akte van 8 oktober 1838 de vader slechts verklaart dat er een kind is geboren. Het verschil heeft alles te maken met de invoering van het Burgerlijk Wetboek in 1838. Sinds de invoering daarvan was het niet meer nodig om de geboren kinderen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand te tonen. Bij de meeste gemeenten in het werkgebied van RAT is deze regel pas in 1839 van kracht geworden. Alphen en Riel, Made en Drimmelen en Terheijden zijn de enige drie gemeenten, waar de regel al in oktober 1838 werd ingevoerd.

2 opmerkingen:

Petra Robben zei

Waarom moest dat kind na de geboorte getoond worden? Tegenwoordig moet je voor het bijschrijven van je kind op je paspoort ook je zoon of dochter meenemen ivm scheidingen, ontvoeringen etc..

Luud de Brouwer zei

@Petra
Los van het harde bewijs dat waarschijnlijk gevraagd werd, was dat ook de traditie voorheen. Toen was er geen burgerlijke stand en werden kinderen gedoopt. Maar daar moest het kind wel bij zijn. :)