woensdag 20 april 2011

Verdwenen stadsbeelden: Koningswei

De Tilburgse architect Hendrik Tulder (1819-1903) ontwierp naast het oude stadhuis en kerken in de negentiende eeuw twee uitbreidingsplannen voor de stad, de wijken Koningswei en Nijveroord. Koningswei, letterlijk de wei van de Koning, was een wijk die gepositioneerd was waar nu het Koningsplein, Paleisring en Stadhuisplein liggen. Tulder, die in het bezit was gekomen van het voormalig park van het paleis van koning Willem II, wilde aanvankelijk een villapark bouwen 'als aandenken aan het groote voorrecht en eeuwigdurende herinnering aan den grooten koning, waarop wij altijd trotsch mogen zijn'. De animo van de Tilburgse textielfabrikanten om in die villa’s te gaan wonen was er niet. Na veel getouwtrek werden er volkswoningen gebouwd. De woningen zijn in de jaren zestig gesloopt. Voor de stichting Straat aanleiding voor een manifestatie in november 2011 rond de Koningswei omdat het precies een halve eeuw geleden is dat de afbraak van 'de waai' van start ging.

De heer Donders schonk een fotoalbum waarin de gemeenschapszin van de bewoners van de Koningswei goed tot uiting komt. Hieronder enkele sfeerbeelden uit het album getoond.


Onderschrift: Ons Eerste Toneelstuk Asschepoester onder leiding van Mej. Mies Lampe. 1948


Onderschrift: Aan een Oranje Feest namen wij met een pracht en praalwagen deel. Paleis gemaakt door mensen uit de Wijk en gedanst en gezongen...


Onderschrift: Aan Boerenovertrek bij bevrijdingsfeesten werd door onze mensen deelgenomen.


Onderschrift: Sinterklaas en Kerstmis Viering in het wijkhuis Koningswei.

Een mooie aanwinst voor Het Regionaal Archief Tilburg. Meer beelden over de Koningswei vindt u natuurlijk ook in onze onvolprezen beeldbank.

Geen opmerkingen: