vrijdag 7 september 2012

Van charters en bevolkingsregisters: bezoek uit Geertruidenberg

Donderdagochtend 6 september, de bonbons staan klaar, de beamer laat onze website zien. Op bezoek komen Ruud van den Belt, Marco Schneyderberg en William Verhagen, wethouder en medewerkers van de gemeente Geertruidenberg. Wethouder Van den Belt verwoordt de reden van dit bezoek mooi: "Je archief overbrengen is een hele stap. Jullie beheren nu al een hele tijd onze gemeentearchieven en we zijn benieuwd hoe jullie dat doen. We laten ons graag aangenaam verrassen!"



In 2004 sloot de gemeente Geertruidenberg een overeenkomst met Regionaal Archief Tilburg voor het beheer van de gemeentelijke collecties. Sindsdien is er hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de vele bestanden, het koppelen en indexeren van de Bevolkingsregisters en gegevens van de Burgerlijke Stand. Luud de Brouwer, hoofd van het archief, laat zien hoe eenvoudig via de digitale weg akten van geboorte, huwelijk en sterfte zijn te vinden. Yvonne Welings, gemeentearchivaris, benadrukt dat de basistoegankelijkheid van alle archieven uit Geertruidenberg en Raamsdonk goed op orde is. Vrijwel alles is digitaal afzoekbaar.
Een klein hiaat is de fotocollectie. Slechts 448 foto´s zijn er te vinden van Geertruidenberg en 55 van Raamsdonk. (ter vergelijking: Oosterhout: 4435 foto´s, Oisterwijk: 6159 foto´s).

Met enige trots laat Luud de resultaten zien van de Charterbank Geertruidenberg. In 2010 en 2011 is door een groep vrijwilligers de verzameling charters getranscribeerd. Daarvoor zijn 182 charters gedigitaliseerd. Deze digitale bestanden zijn haarscherp. De vaak moeilijk leesbare teksten op deze oude, kwetsbare documenten op perkament zijn door de vrijwilligers omgezet naar leesbare tekst. Een secuur werk, met een mooi eindresultaat. Oude bronnen van Geertruidenberg en Raamsdonk zijn daarbij makkelijker te gebruiken voor historisch onderzoek.

 
Tijd voor een rondgang door het gebouw. In de studiezaal lag toevallig alles klaar voor een schoolgroep uit het voortgezet onderwijs. In onze educatieve programma´s worden de leerlingen aangespoord om zelf in de archiefbronnen te duiken. Op zoek naar iets over hun straat, huis, grootouders of school raken ze vaak enthousiast. Zo zien ze dat geschiedenis heel dichtbij is.

Gildeboek van de vissers

In het depot lagen een aantal bijzondere stukken klaar uit de collectie van Geertruidenberg. Bijzonder is het Gildeboek van de vissers van de eerste helft 17e eeuw tot 1797.
Twee charters trokken de aandacht, maar ook de jaarverslagen uit 1834 tot 1935. In vier handgeschreven pagina´s werd van één jaar verslag gedaan voor Geertruidenberg. Kort maar krachtig.


In een inventaris van het in het dorpshuis van Raamsdonk aanwezige meubilair werden naast tafels, stoelen en ladders ook een 'Eyseren Doofpot' gevonden. En twee raadselachtige zaken als 'tangen op de spreekkamer' (om monden te snoeren?) en een 'dorps cachet'. Wat dat laatste is, moeten we nog uitzoeken!






In 2013 viert Geertruidenberg 800 jaar stadsrechten. Er zijn al plannen voor samenwerking . Dit bezoek heeft het enthousiasme daarvoor van beiden kanten alleen maar aangewakkerd.

Geen opmerkingen: