dinsdag 12 februari 2013

Mariaschool, meisjesschool in de Tilburgse Goirkestraat

Feest en verdriet gaan hand in hand als zuster Bernardine en onderwijzeres Edith van Dun de Mariaschool verlaten. Het is juli 1964 en leerlinge L. Coppens schrijft: Lieve zusters, deze dag kan ik wel huilen. Op het feestmenu voor die dag is een palmboom afgebeeld met hieronder de vraag: Gaat u nu naar de nikkertjes ?

De Mariaschool was een school voor lager onderwijs en de mulo. In Tilburg waren meerdere Mariascholen. Dit gebouw aan de Goirkestraat werd in 1921 geopend, architect Cees van Meerendonk (link) tekende het ontwerp. De school lag naast de kerk Dionysius.Veel documenten van de school zijn dan ook terug te vinden in het parochiearchief van H. Dionysius. Vooral de beter gesitueerde meisjes bezochten de Mariaschool (link).


Snel daarna zouden tijden veranderen,  in 1968 werd besloten de scheiding tussen de jongens en meisjes op te heffen en er ontstonden gemengde klassen. In 1973, vijf jaar later trad het kerkbestuur zich zelfs terug uit het onderwijs.

Van Babette Granberg ontving het Archief foto's. Haar oudtante was hoofd van de Mariaschool. Ze geven een goed beeld van het katholiek onderwijs uit die tijd.



Dag, dag, dag, Bernardientje,

Dag, dag zuster Bernardine,

Wij haken, breien, naaien,

Dat danken wij aan U.


1 opmerking: