donderdag 22 augustus 2013

Voorverkiezing Stuk van het Jaar 8: Maria Gorettihuis


In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 8: een film van het Maria Gorettihuis.



In het kinderhuis Maria Goretti in Tilburg kwamen de "verlate kènder" terecht. Dat klinkt best stigmatiserend, en dat was het in die tijd (jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw) ook al. Toch laten de beelden onbezorgde kinderen (tot 18 jaar) zien, die op stap gingen. Er wordt verteld dat er altijd genoeg sponsorgeld was voor uitstapjes met de bus naar het strand, naar Rotterdam of naar Schiphol. Heel veel daarvan staat op film.

Mirjam Heijs (medewerker Beeld en Geluid bij Regionaal Archief Tilburg) sprak de organisator van een reünie van medewerkers en bewoners van het Maria Gorettihuis. Ze vertelt: “Een aantal films van het huis uit die tijd werden daar vertoond. Het was een emotionele bijeenkomst. Veel van de kinderen van destijds hebben geen enkele foto van zichzelf van vroeger! Iedereen die in de jaren ’50 jong was heeft toch wel jeugdfoto's waarmee je herinneringen warm kunt houden. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat geen foto van jezelf als kind te hebben. Deze mannen en vrouwen van een jaar of 60 zagen voor het eerst zichzelf als kind terug. En dan nog wel spelend, rennend, blij kijkend, achter een boom schuilend voor de camera. Geweldig toch!”

Meer over Maria Gorettihuis in de TilburgWiki, weblog uit 2010, weblog uit 2012

Ooit nonnen in vol ornaat in de zee gezien? Kijk vanaf minuut 14.17.




Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 2 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

Geen opmerkingen: