maandag 21 april 2014

De Regenboog

Trots prijken de familienamen van de oprichters van De Regenboog Janssen en Bierens op het affiche, dat we onlangs ontvingen. Het affiche toont naast de frisse en aantrekkelijke reclamekleur ook de omvang van het fabriekscomplex aan de Bredaseweg.

Het waren Henricus D. Janssen, August H.V. Janssen en Daniël Fr. Bierens, die op 1 januari 1891 de ververij Janssen &  Bierens oprichtten. Pas in 1898 veranderde de naam in De Regenboog, stoomververij en chemische wasserij, toen nog als wasscherij geschreven. Medeoprichter Bierens, van huis uit verver, overleed reeds in 1900. De grote bloei van het bedrijf maakte hij niet mee.



Het bedrijf breidde zich snel buiten Tilburg uit. Zo had De Regenboog filialen in de Eindstraat te Breda, in Amsterdam in de Vijzelstraat, Linnaeusstraat, Meeuwenlaan, De Clerqstraat en in Den Haag in Heulstraat, Valeriusstraat, Bezuidenhout en de Laan van Meerdervoort. Op 2 december 1930 vierde het bedrijf het 40 jarig jubileum. In 1961 fuseerde het bedrijf met Palthe, een naam, die nu nog wel bekend is.


De chemische wasserij aan de Bredaseweg staat er niet meer, de naam van De Regenboogstraat herinnert ons nog aan dit bedrijf in de stad. Het bedrijf zorgde naast werkgelegenheid ook voor veel overlast voor de bewoners. In 1977 publiceerde het bewonerscomité de Regenboog het stankboek oftewel : de overlast van de Regenboog in geuren en kleuren aan. Het negentiende eeuwse fabrieksconcept paste niet meer in de woonwijk. Palthe ging in 1993 failliet (link) , mede vanwege de hoge kosten om de vervuilde terreinen van De Regenboog te saneren. In 1996 sloot De Regenboog definitief na een mislukte doorstart (link) en er werden woningen gebouwd met het Regenboogpark.


Het Regionaal Archief Tilburg beschikt over vele foto's, films, archief en documentatie over dit ooit zeer bloeiende bedrijf. De afgebeelde folder zal in het bedrijfsarchief worden opgenomen.


1 opmerking:

Sebastiaan Smetsers zei

ik heb van de sloop van het complex aan de Bredaseweg een hele fotoreportage gemaakt en ik heb ook nog wat souveniertjes bij mekaar gesprokkeld toendertijd van De Regenboog..