vrijdag 28 februari 2014

Hoe kwam mijn opa aan dat hoekje grond?


Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van je huis of de wijk waar je woont?
Of misschien wil je weten waar dat hoekje grond van opa lag en hoe het ooit in de familie gekomen is.
Tijdens de cursus “Onderzoek je woonomgeving” leer je hoe je o.a. het bouwarchief, kadaster, bevolkingsregister en notariële archieven kunt gebruiken om je familiegeschiedenis verder in te kleuren. Maar ook als je op zoek bent naar de geschiedenis van een wijk of markant gebouw in je woonplaats zal deze cursus je een schat aan kennis opleveren. In vier bijeenkomsten leer je hoe je allerlei bronnen kunt gebruiken voor je onderzoek.


Op 13 maart gaat deze cursus weer van start. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.
Voor meer informatie klik hier.


donderdag 27 februari 2014

Lezing over Koning Willem II en Tilburg




De persoon van Willem II staat meer dan 160 jaar na zijn dood weer volop in de belangstelling. Over de levens van de Nederlandse koningen verschenen eind 2013 een drietal boeiende biografieën. En het kunstbezit van de ‘Tilburgse’ koning is vanaf 5 maart in Dordrecht te zien in een mooie tentoonstelling. Maar Willem II regeerde slechts 8 jaar en is de minst bekende van de drie vorsten. Zijn beeld is lang weggedrukt tussen dat van zijn voorganger en opvolger. 

Heemkundekring Tilborgh opganiseert in maart een avond met twee lezingen, waarin Willem II centraal staat. Zijn biograaf, historicus Jeroen van Zanten, legt uit waarom het onterecht is dat Koning Willem II minder aandacht krijgt dan Willem I en III. Willem II was immers ook ‘de held van Waterloo’ en nauw betrokken bij de grondwetsherziening van 1848. Ronald Peeters, hoofd Stadsmuseum Tilburg, zal vertellen over de band van de koning met de stad.

De lezing wordt gehouden in Bibliotheek Tilburg Centrum (Koningsplein 10) op donderdag 20 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Zeker zijn van een plaats? Meld je dan aan via: tilborch@live.nl

Deze duo-lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring ‘Tilborch’ i.s.m. Boekhandel Livius en de Bibliotheek Midden-Brabant
Toegang: gratis voor leden Heemkundekring, € 2,- voor leden Bibliotheek en € 4,-  voor niet-leden.

Selfie? Shelfie? #Archiveshelfie!



Luud kwam met het idee of we niet wat konden met #Shelfies in archieven. Een twittercampagne onder archieven, zoals al gaande was onder bibliotheken. Die twitterden foto’s van boekenplanken met #LibraryShelfie. Dat moest onder archieven ook lukken, toch?
Ik (Jojanneke) polste bij een paar collega-archieven en kreeg redelijk positieve reacties terug. Tijd om het depot in te duiken en wat grappige foto’s te maken met archiefplanken. Luud was het model en wel in voor een geintje.

Vrijdag 21 februari postte Luud zijn eerste shelfie. Na het weekend twitterde ik de eerste #ArchiveShelfie namens het archief. Ik nodigde via een Nederlandstalige en een Engelstalige tweet archieven uit om deel te nemen. Ik benaderde de actief een paar archieven in het buitenland. En ik stuurde een mail naar communicatiemedewerkers in vele archieven, met de vraag mee te twitteren, Facebooken of Instagrammen.

Vrijwel meteen stroomden de reacties binnen. Archieven uit Canada, Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland, Amerika, Brazilië, Zwitserland, Engeland, een aantal Nederlandse archieven deden al snel mee en plaatsten foto’s uit hun depots, mensen aan het werk, ludieke opstellingen van archiefdozen (het BHIC kwam met een smiley, iets wat ons niet was gelukt), romantische plaatjes (die uit Wenen, prachtig!).
Andere geïnteresseerden reageerden en begonnen het te volgen. Onze eigen begin tweets werden ontelbare keren geretweet, en vanuit die retweets weer geretweet. Jawel, hier was sprake van een olievlek, zelfs een hype?


An Old Hand dacht het volgende: “I feel the Dutch are rather leading the way on the #archiveshelfie front...”, maar al snel nam ‘het buitenland’ het over.

Beth Astridge liet weten: “Enjoying #ArchiveShelfie - helping dispel the myth of "dusty archive stores". Rows of boxes make me happy!”

Canadian War Museum meldde: “We'll be down in the vaults on Thursday - stay tuned for an #ArchiveShelfie then!”

Archieven tipten elkaar, spoorden elkaar aan mee te doen. Vanuit @RATilburg werd alles gevolgd, werd in het Duits, Engels of Frans gereageerd. Na een paar uur begon ik het overzicht kwijt te raken en wilde het overzicht terug! Ik besloot op Storify een story aan te maken, waar via Twitter een verzameling is aan te leggen. Instagram en Facebook werkt hier ook op, maar dat werd (nog) niet veel gebruikt.
Bij elke keer opslaan en publiceren van een update op Storify is het mogelijk de genoemde twitteraars een ‘mention’ te sturen. Die mentions met een verwijzing naar Storify werden dan weer als favoriet opgeslaan en geretweet. Twitteraars stelden het op prijs dat zij genoemd werden, dat zij bewaard werden in de story van #ArchiveShefie. Veel archieven tipten niet alleen het volgen van #ArchiveShelfie, maar ook het lezen op Storify.

Ik dacht na 12 uur dat de hype wel over zou zijn, dat we met zijn allen uit-geshelfied waren, maar nee hoor, woensdag rond het middaguur kwamen er weer vele nieuwe bij, veel uit Nederlandse archieven.



En hoe zit het nou buiten Twitter? De hashtag werkt immers net zo goed op Facebook en Instagram. Woensdagavond 26 februari (na iets van 36 uur) waren er nog maar 3 meldingen op Facebook en iets van 6 op Instagram (van Luud en mijzelf…). En dat terwijl zoveel archieven ook op Facebook zitten.

Wat is nou de kracht van een actie als deze? Het is spontaan ontstaan, gewoon begonnen (terwijl er al #collectievissen is, waar veel archieven al twitteraandacht mee genereren) en omarmd. Twitterende archivarissen lijken er lol in te hebben, in te zijn voor een geintje en zijn bereid om daar tijd in te steken. Is het de behoefte een ‘stoffig imago’ af te schudden? Is het de behoefte om internationaal contact te hebben met collega’s? Of om gezamenlijk iets te doen, samen iets leuks/moois/grappigs/interessants te laten zien?
Voor ons als initiator was die laatste reden een motivatie om dit te starten. Maar vooral wilden we dit gewoon eens uitproberen, kijken hoever zoiets kan komen, kijken hoever de kracht van een gezamenlijke hashtag kan reiken. Nou, best ver dus.

In totaal zal ik er iets van 10 uur mee bezig zijn geweest (paar foto’s maken, uitnodigen, bijhouden, reageren, Storify bijwerken). Dat kan met minder. Ik vond het zo leuk, dat ik om 22.30 uur nog via Facebook contact had met het Österreiches Staatsarchiv. Die betrokkenheid is leuk, maar is niet noodzakelijk. De hashtag doet zijn werk zelf. We zullen gaan zien hoelang de hype blijft leven.

Toevoeging 1: In Frankrijk (Afrika?) is nog iemand een Storify begonnen
Toevoeging 2: En ArchiMag publiceerde een artikel!
Toevoeging 3: Artikel in Informatieprofessional
Toevoeging 4: Dit artikel op Archief2.0 (met verschillende reacties. Christian vd Ven verwees veel naar dit stuk, dat eindeloos geretweet werd. Dank daarvoor Christian!)

dinsdag 25 februari 2014

Prachtige aanvulling aan de collectie over Geertruidenberg


Vrijdag 21 februari 2014 vierden we feest. Een bijzondere archiefcollectie werd officieel overgedragen aan Regionaal Archief Tilburg. Bas Zijlmans, dé deskundige op het gebied van de historie van Geertruidenberg, verzamelde tientallen jaren materiaal over Geertruidenberg en Raamsdonk: kaarten, foto's, studies, brieven, documenten, allemaal netjes gerubriceerd in categorieën als Kerkgeschiedenis, Economie, Spelen en feesten, Onderwijs, Gebouwen, Kunst en Cultuur, Letterkunde, Volksgebruiken en nog veel meer. In totaal beslaat de collectie ruim 20 meter. Zoiets krijgen we niet elke dag door een particuliere schenking!

Een vrolijk gezelschap van familie van Bas, vrienden, collega's van de Oudheidkundigenkring, een journalist en een wethouder verzamelde zich in het archief om het mee te vieren. Yvonne Welings deed het woord en overhandigde twee flessen wijn: één om nu al op te drinken, en één 'oplegwijn' om pas over een paar jaar op te drinken. We reizen er graag voor naar Geertruidenberg om erbij te zijn als deze fles open gaat!

Foto Paul de Schipper/BN De Stem
Bas Zijlmans nam zelf uiteraard ook het woord. Hij vertelde dat diverse mensen hem hadden gevraagd hoe het voelde om zo'n grote collectie af te staan. Als een 'amputatie'? Nee, zo voelt hij dat zeker niet. Meer als een kind dat groot wordt en uitvliegt. En als het goed terecht komt, dan voelt dat als een opluchting, als een geruststelling. Wij van het archief zullen er alles aan doen om de nieuwe plek van dit 'uitgevlogen kind' goed in te vullen. We zullen er zuinig op zijn, het goed beheren en op de juiste manier laten zien aan geïnteresseerden.

Wethouder Van der Belt van Geertruidenberg dankte Bas Zijlmans voor zijn ijver, kennis, en zijn bereidheid zijn archiefschat in bewaring te geven aan Regionaal Archief Tilburg.

Daarna volgde een rondleiding in het depot. Daar lagen aan aantal stukken uit het overgedragen archief, om een idee te geven van de inhoud van Zijlmans collectie. Ook lagen er een aantal bijzondere stukken uit Geertruidenberg en Raamsdonk die we al langer in de collectie hebben, zoals charters en het boek van het vissersgilde. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, waarbij we met zijn allen een toost uitbrachten op Bas Zijlmans en op de wens dat zijn collectie veel geraadpleegd zal worden!



De inventaris staat online. Mogelijk gaan hier in de loop der tijd nog wat aanvullingen op volgen, maar voor nu is te zien wat er allemaal in de collectie zit. Schrik niet, de inventaris is 180 pagina's lang. Dat geeft al aan hoe groot deze overgedragen collectie is.














Door een hele goede rubricering is er gemakkelijk in te zoeken.
Ga voor de inventaris naar de website, zoek op 'exacte zin' Collectie Bas Zijlmans en klik op het Word-ikoontje. Zo kan vanuit huis vooronderzoek gedaan worden, voordat je het archief hier in de studiezaal gaat raadplegen.

BN De Stem over de overdracht

maandag 24 februari 2014

Verdwenen stadsbeelden: Lidwinakerk

Bouw van St.Lidwinakerk
De St. Lidwinakerk aan de Generaal Kockstraat werd in 1952 gebouwd naar een ontwerp van Eindhovense architect Kees de Bever. De bouwpastoor was F.M.J. (Franz) Tilman. Eerder was Tilman benoemd tot kapelaan van de Noordhoek en kreeg in 1950 de opdracht van de bisschop de kerk van de 23ste parochie van Tilburg te gaan bouwen. Het werd een bakstenen kerk in de toenmalige nieuwbouwwijk Oerle, een witte kerk in een groene wijk. Het was ook Franz Tilman, die de naam van de kerk Lidwina bedacht. Tilman werd geboren op 14 april 1912, de naamdag van de heilige Lidwina van Schiedam. Lidwina is de beschermheilige van langdurige zieken, maar ook van schaatsers.

Pastoor Tilman












Actief parochieleven
Het was een actieve parochie. In de geest van Lidwina organiseerde Tilman verschillende ziekendagen. Ook kwam er een beeld van de heilige Lidwina, vervaardigd door frater Cyriel Witters. Bedevaarten op bromfietsen werden gehouden naar de Sint Jan in 's-Hertogenbosch. Maria Lichtmis op 2 februari werd uitgebreid gevierd met alle moeders en dopelingen van het afgelopen jaar. Omdat baby’s vrijwel altijd op de dag van geboorte werden gedoopt, konden moeders daar nooit bijzijn. Het 25-jarige lustrum in 1977 werd door 250 parochianen gevierd. Tilman bleef tot 1982 pastoor, het waren dertig plezierige en actieve jaren. Naast de kerk werden er ook nog drie lagere scholen, het bejaardenhuis Koningsvoorde en een buurthuis Den Til werden gebouwd. En ook daar werd een persoonlijke tintje aan gegeven, de Sint Gustaveschool werd genoemd naar de vader van Franz Tilman en de Mariaschool naar zijn moeder. De kleuterschool Bernadette kreeg de naam van zijn zus. Tilman overleed in 1996.
Bromfietsenbedevaart

Sloop
We spreken in de verleden tijd, want de kerk is in 2005 gesloopt. Vanaf oktober 2003 werden er geen kerkdiensten meer gehouden, er waren 1.500 ingeschreven parochieleden, maar slechts zo'n 40 kwamen wekelijks naar de kerk. Twee jaar eerder werd nog geprobeerd, de kerk te behouden door een fusie aan te gaan met de H. Gerarda Majella Parochie aan de Trouwlaan. Het was de uitdrukkelijke wens van het bisdom dat de St. Lidwinakerk zou worden gesloopt.
Uit de nalatenschap van de onlangs overleden Kees Koster kwam divers historisch fotomateriaal van de kerk te voorschijn. Fotomateriaal, dat het Regionaal Archief Tilburg in ieder geval nog niet in het bezit had. Kees Koster staat bekend vanwege zijn ontwerpen voor de wandkleden in de Lidwinakerk, vervaardigd door de trappistinnen te Berkel-Enschot
Wandkleed De opdracht van Jezus in de tempel



We zien op de foto's de eerste steenlegging op 9 maart 1952 en het inmetselen van een oorkonde in een koker in de kerk, de skelterrace op de Gustaveschool. Er is ook persoonlijk materiaal, de viering van verjaardagen op de pastorie. Maar ook de afbraak is op de gevoelige plaat vastgelegd.




De foto’s lijken zo kort geleden te zijn genomen en zijn toch al weer ver verleden tijd.

vrijdag 21 februari 2014

Vrijwilligers op bezoek bij het Nationaal Archief

Afgelopen woensdag, 19 februari, zijn de vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg op bezoek geweest bij het Nationaal Archief in Den Haag.
Het afronden van een grote klus was een mooie reden om er een dag op uit te gaan.
Enkele maanden geleden zijn namelijk de laatste namen uit de 347 Tilburgse Bevolkingsregisters ingevoerd in onze genealogische database.
Met veel interesse wordt de introductiefilm bekeken
Het bezoek ging van start met een film waarin het Nationaal Archief geïntroduceerd werd. Daarna volgde een excursie in de depots. De groep van 48 werd verdeeld over drie rondleiders die ieder over een verschillend onderwerp vertelden namelijk: Tweede Wereldoorlog, Democratie en Kaarten.

Uitleg in het depot
Bijzondere verhalen en stukken
De ervaren rondleiders vertelde boeiende verhalen en lieten interessante stukken zien.
Alle informatie kon een beetje bezinken tijdens de lunch maar daarna stond de tentoonstelling “Het Geheugenpaleis” op het programma. Deze tentoonstelling laat een aantal archiefstukken uit verschillende periodes zien met veel toegevoegde informatie over de tijd en plaats waar en de reden waarom het archiefstuk ontstaan is.
Al met al een leerzame dag maar ook met tijd om gezellig bij te kletsen als vrijwilligers onder elkaar.
Altijd wel een onderwerp voor een gesprek
Regionaal Archief Tilburg heeft een 70-tal vrijwilligers die er voor zorgen dat o.a. de genealogische database zo goed gevuld is. Op dit moment zijn we nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers uit het hele werkgebied die hier aan mee willen werken. Het invoeren van de gegevens kan ook vanuit thuis gedaan worden. Voor meer informatie klik hier.







 
   




vrijdag 14 februari 2014

Klassenfoto bij Peerke op het Wilhelminapark




Het kind uit - Suriname- land
nam onze frater bij de hand
Hij ging toen ver weg over zee
Maar in zijn hart droeg hij ons mee

Maart 1946


Soms bedremmeld, soms vrij uit in de camera kijkend staan de jongens van de Heilig Hartschool met hun frater-onderwijzer bij het standbeeld van Peerke Donders op het Wilhelminapark. Het standbeeld van Donders, ontworpen door Johannes Petrus Maas en Zonen, werd twintig jaar eerder onthuld in augustus 1926 door bisschop Diepen. De lagere jongensschool uit de Elzenstraat van de parochie Noordhoek lijkt een hulde te brengen aan de Tilburger in Suriname. Het is naar alle waarschijnlijkheid de eerste klas, nu groep drie.

Wij kennen slechts een jongen op de foto, Chris Gelens. Chris, geboren in 1939, zit links op de hoek met de handen ineengevouwen. Kent u een van de andere jongens van de Noordhoek, laat het ons weten.


Overzicht borgbrieven nu digitaal doorzoekbaar

Een borgbrief is een verklaring die werd afgegeven tot het begin van de 19e eeuw als iemand ging verhuizen of in een andere plaats trouwde. De brief werd  door een organisatie zoals het armenbestuur of het dorpsbestuur afgegeven. In de borgbrief werd de garantie gegeven dat als een persoon tot armoede verviel in de nieuwe woonplaats de kosten van levensonderhoud gedeeltelijk of in zijn geheel voor de rekening van de armenzorg of dorpsbestuur van de plaats van herkomst kwam. In de borgbrieven staat vaak informatie over het gezin, hoe de kost verdiend werd en waar men vandaan kwam.
Jaren geleden waren de overzichten van borgbrieven in de studiezaal in te zien. Tussentijds hebben er omnummeringen plaatsgevonden bij een aantal de archieven waar borgbrieven in voorkomen en was de programmatuur waar de overzichten in gemaakt waren verouderd.
Maar de bestanden met de lijsten zijn weer opgefrist en nu digitaal beschikbaar.
Een overzicht van de borgbrieven van Berkel-Enschot, Diessen, Dongen, Goirle, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk, Riel, Tilburg en Udenhout is terug te vinden via onze startpagina. Per gemeente vindt u een link naar het bestand.
In het overzicht per plaats vindt u de namen die op de borgbrief voorkomen en de vindplaats van de betreffende borgbrief binnen het archief.
( foto Archief 3 Dorpsbestuur Tilburg 1387-1810 inv.nr. 139)


zaterdag 8 februari 2014

Bladeren door digitale beelden van allerlei registers





Er zijn in de afgelopen periode heel wat registers van de Burgerlijke Stand online gekomen.
Dit betekent niet dat alle namen al in de database opgenomen zijn.
Het gevolg is dat als u een zoekopdracht invult er geen resultaat tevoorschijn komt.
Maar de boeken zijn wel digitaal in te zien zodat u via de index per jaar achter in het betreffende register toch tot resultaat kunt komen. U kunt dus heel simpel door de registers heen bladeren.
U komt bij de registers door het volgende pad te volgen:
Regionaalarchieftilburg.nl => Zoeken in databases => Genealogie
Door aan de rechterkant van deze pagina te kiezen voor Inzien van bronnen komt u op de juiste plaats.
U kunt in de velden aangeven naar welk register u op zoek bent.
Om het desbetreffende boek in te zien klikt u op de  knop Inzien register.
Wilt u precies weten van welke registers digitale beelden beschikbaar zijn ga dan naar deze pagina.

Zing een evergreen in het Tilburgs! Wie durft?

NCRV’s Plein 5 zoekt evergreens in dialect
Welke dialectversie van bekende liedjes is de mooiste?


Vanaf maandag 3 maart gaat het NCRV-programma Plein 5 op Radio 5 Nostalgia op zoek naar nieuwe dialect-versies van bekende nummers. Onder het motto ‘zing zoals je gebekt bent’ kunnen mensen een evergreen insturen, gezongen in de taal van hun streek. Hoe klinkt Yesterday van The Beatles in het Hilvarenbeeks? Waterloo van Abba in het Oosterhouts? Of When a Man Loves a Woman in het Geertruidenbergs? 

Het mogen liedjes zijn met een nieuwe tekst of met een vertaling in de streektaal. Vanaf 3 maart worden wekelijks, van maandag tot en met donderdag, fragmenten van de ingezonden evergreens gedraaid in de uitzending. Elke vrijdag mogen de luisteraars bepalen welk liedje doorgaat naar de finale, op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei). Hierin strijden de overgebleven twaalf liedjes om de titel Dialect Evergreen 2014.

Hijlco Span: “In de tijd dat ik nog het NCRV-theaterprogramma Volgspot presenteerde, ontving ik vaak gasten die ervoor kozen om in hun eigen dialect te zingen. Vaak omdat ze in dat dialect veel beter kunnen verwoorden wat ze werkelijk voelen. Denk aan Gé Reinders, Daniël Lohues of J.W. Roy. Dat is me altijd bijgebleven: dat zingen in je eigen taal of dialect heel direct en eerlijk is. Daarom, maar ook omdat ik erg van mooie liedjes hou én omdat ik weet dat luisteraars van Plein 5 erg enthousiast zijn over dialectverkiezingen, zie ik uit naar deze verkiezing.”

Zangers, muziekgezelschappen en andere muzikanten kunnen een MP3 van hun evergreen in hun dialect mailen naar plein5@ncrv.nl, of een CD met het lied insturen:
NCRV Radio
t.a.v. redactie Plein 5
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Twee jaar geleden organiseerde Plein 5 De verkiezing van Het Mooiste Dialectwoord. Het woord Pieneköttel (een zuinig persoon in het dialect van Winterswijk) werd toen uitgeroepen tot ‘t Mooiste Dialectwoord. Verleden jaar werd het dialectgezegde Hee hef oonder ’n droad hen vretten (hij/zij is vreemdgegaan, in het dialect van Twente) verkozen tot Het Mooiste Dialectgezegde 2013.


vrijdag 7 februari 2014

Trouwbelofte maakt schuld, ook nog na 20 jaar.





Tijdens het doorwerken van allerlei aktes in het archief van de Schepenbank van Tilburg en Goirle van1492-1810 stuitte John van Erve op een interessante akte.
Het betrof een bezwaar vanuit Leuven tegen een voorgenomen huwelijk in Tilburg in 1661
Al twintig jaar eerder had de bruidegom de plechtige belofte gedaan aan een andere vrouw om te trouwen en haar zo tot vleeschelijke conversatie gebracht.
De gerechtelijke stappen die jaren later door haar ondernomen worden om alsnog recht te halen heeft John van Erve in een leuke boekwerkje beschreven. Het geeft een mooie inkijk hoe zwaar een mondelinge toezegging woog en hoe huwelijkse zaken in de 17e eeuw georganiseerd waren.
Het geschriftje is opgenomen in onze bibliotheek en als digitale versie aan te vragen  bij de schrijver

De eerste echte Tilburgse pub-quiz!

Met veel enthousiasme is gisterenavond in Boulevard Café in Tilburg de allereerste 'Je bent een echte Tilburger als…' pub-quiz gehouden. Tillywood Magazine en Regionaal Archief Tilburg hebben de afgelopen tijd de handen ineen geslagen en zijn na veel nadenken, opzoeken, wegstrepen en verzinnen tot een heuse Tilburgse quiz gekomen.

Het idee achter deze quiz is de razend populaire facebook pagina 'Je bent een echte Tilburger als…', ooit opgezet met de gedachte ‘leuk om zo eens af en toe een plaatje van Tilburg te plaatsen’. Dat idee is ondertussen uitgegroeid tot een bijna professionele pagina, waar ruim 10.000 mensen dagelijks met vragen en plaatjes over Tilburg worden vermaakt. Dus waarom geen real-life vragen over Tilburg? Zo gezegd zo gedaan. Voor een compleet uitverkochte zaal (100 deelnemers) presenteerde de twee bekende Nederlanders Leo Alkemade en Marc Marie Huijbregts met veel plezier, humor en af en toe wat gestuntel de pub-quiz.

Zoals te verwachten werd de presentatie een soort combinatie van showhost en stand up comedie. Maar de onderlinge strijd in het publiek was hoog. Juichen bij een goed antwoord, treuren bij een fout. Tussenstanden (voorzien van commentaar door Marc Marie) riepen nogal wat vrolijke competitie op tussen de verschillende teams.
Met verwennerij van Broodje Jantje en Schrobbelèr en een aantal extra prijsvragen was het overduidelijk een zeer succesvolle avond voor iedereen die erbij aanwezig was. De winnaars gaan door naar de finale die eind dit jaar gehouden zal worden. Was jij er niet bij? Niet getreurd in mei komt er een tweede quiz dus hou Facebook, Twitter en de websites van Tillywood en Regionaal Archief Tilburg in de gaten!


Omroep Tilburg maakte deze sfeerimpressie

donderdag 6 februari 2014

Zware bevalling maar wel een mooie kindje


Het is vaak een opluchting als dan eindelijk het resultaat van jarenlang stamboomonderzoek in boekvorm samengevat is.
Dit is zeker ook het geval met “Vijfhonderd jaar Van Hees in Hilvarenbeek”. De schrijver van dit 175 pagina’s tellende boek, Piet van Hees, was opgelucht en trots dat het uiteindelijk gelukt was om het verhaal van de familie te schrijven. Een aantal weken geleden kwam Piet het boek brengen om op te laten nemen in de bibliotheek van Regionaal Archief Tilburg.
Het is een aantrekkelijk boek geworden met als inleiding de historie van Hilvarenbeek en daaropvolgende de geschiedenis van de familie van Hees vanaf de 16e eeuw.
Het verhaal laat een levendige familie zien waar door de eeuwen heen naast “brave burgers” ook een aantal kleurrijke figuren in voor komen. Zoals een boterkoopman die het geregeld met het gezag aan de stok heeft en een dame die niet vies was van oneerbaer bedrijf in beslotene camers ende andere vorborgene plaetsen. Piet van Hees heeft naast de Doop-, Trouw-  en Begraafboeken en Burgerlijke Stand ook Schepenbank en Notariële archieven geraadpleegd zodat er naast allerlei datums ook veel details over het wel en wee van de familie te lezen is

Het boek is te koop bij Boekhandel Swaanen in Hilvarenbeek en bij de auteur. Daarnaast is het in te zien op de studiezaal.

dinsdag 4 februari 2014

De Stad 013

De geuzennaam 013 inspireerde vorig jaar in het jaar 013 veel mensen in de stad Tilburg. Zo was er het project Geluk op 013. Studenten van ROC Tilburg School van Welzijn portretteerden bewoners met een huisnummer 13. Hierbij werd intensief samengewerkt met de Universiteit. Het resultaat waren mooie foto's en views from the inside  van de Tilburgse huiskamers en levens.

Ook Martin Heijne fotografeerde Tilburg in 2013. Als inwoner van de stad maakt hij fotoverslagen tijdens zijn wandelingen. In januari 2014 heeft hij een fotoboekje uitgebracht onder de titel De Stad 013.
De foto's starten met de Koningsdag op 30 april 2013. Heijne heeft veel belangstelling voor architectuur en stedenbouw. Geen mens is zichtbaar op de foto's. Heijne plaatst zich in de traditie van zijn befaamde voorganger fotograaf Schmidlin. Ook op diens stadsgezichten werd de mens nauwelijks of niet gefotografeerd. Het lijken desolate plakken, maar zijn tegelijkertijd direct herkenbaar, de binnenstad, de moskee, Tilburg-West, Jeruzalem. In totaal zijn er 17 foto's gepubliceerd. Opvallend is dat het groen in de stad zo mooi zichtbaar is.

De BEKA schoorsteen bij het Archief.
Foto Martin Heijne

De fotoblog van Tilburg tot Tokio van Martin Heijne is te vinden via deze link. Wij nemen dit bijzondere boekje op in de bibliotheek.

maandag 3 februari 2014

De digitale cursus Familiegeschiedenis is weer begonnen!

Op zaterdag 1 februari is voor de tweede maal de digitale cursus Familiegeschiedenis weer begonnen. Deze cursus is een gezamenlijk project van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en Regionaal Archief Tilburg. Negentien cursisten waren aanwezig bij de startbijeenkomst in het BHIC voor een kennismaking en instructie. De komende vier maanden gaan zij zich bezighouden met het onderzoek doen naar een voorouder en het schrijven daarover.

De cursus Familiegeschiedenis is -afgezien van een startbijeenkomst en een afsluiting- geheel digitaal. Via een digitale leeromgeving krijgen de cursisten verschillende schrijf- en zoekopdrachten aangeboden. De docenten plaatsen ook regelmatig content op de digitale leeromgeving. Verder is het de bedoeling dat de cursisten via het forum met elkaar communiceren, dat zij elkaars verhalen lezen en daarop reageren. Op deze manier kunnen ze van elkaars verhalen leren. Iedere cursist kan via het forum nieuwe bijdragen posten, vragen stellen en in contact komen met mede-cursisten en docenten. De cursus bevat componenten als stamboomonderzoek, kadaster, secundaire bronnen en wordt uitgebreid met onderwerpen die de cursisten zelf voorstellen.

Voor de cursisten is het een uitdaging om in hun eigen familiegeschiedenis te duiken en om er een boeiend verhaal van te maken.