Daar struikel ik over een website met een hele handige serie kaarten. Een kaart van Europa in elke eeuw sinds het jaar nul! Zoiets had ik vroeger bij mijn studie aan de Lerarenopleiding heel erg handig gevonden. Nu is er zoiets. Er zijn kaarten van heel Europa maar ook in 4 delen, Noord-West, Noord-Oost, Zuid-West en, jazeker, Zuid-Oost (zie hiernaast).
De kaarten tonen alleen de politieke geschiedenis, m.a.w. er staan grenzen op. Van landen die al lang verdwenen zijn, maar ook van landen die er al eeuwen zijn en pas recentelijk weer een zelfstandige status hebben gekregen na een harde strijd zoals Bosnië-Herzegovina. De Balkan is zowiezo een hele interessante regio om op deze manier door de eeuwen heen te bekijken.
Via de handige interface kun je dwars door de hele geschiedenis klikken. De kaarten zijn gratis te downloaden en te gebruiken voor niet-commerciële instellingen en dat is natuurlijk heel erg web 2.0. Zo hoort informatie te zijn, overzichtelijk en gratis.
Euratlas is een aanwinst voor het internet! (niet dat het nieuw is, het bestaat al sinds 2003...)
zondag 25 november 2007
woensdag 14 november 2007
Handig!
Een collega maakt me attent op de website van de International Civic Heraldry site.
Op deze site zijn de gemeentewapens van over de hele wereld te vinden. Ik heb zelf enkele steekproeven gedaan, die inderdaad allemaal klopte. Zo is het plaatje links, inderdaad het gemeentewapen van de gemeente Heers.
dinsdag 13 november 2007
Aandacht voor charters
Steeds meer archiefdiensten in Nederland steken energie en middelen in het digitaal toegankelijk maken van toegangen op de zgn. persoonsgebonden informatie (akten van de burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken e.d.). In toenemende mate volstaan ze niet met een persoonsnamenindex maar voegen ze ook de gedigitaliseerde bron daar aan toe.
De goedkope dataopslag en de sterke toename van het aantal mensen met een breedbandverbinding maken het mogelijk grotere bestanden via de webservers aan te bieden. Een ware digitaliseringsgolf lijkt het gevolg. Allerlei unieke handschriften zijn inmiddels online te raadplegen zoals het Gruuthuuse handschrift en het psalter van Utrecht. En dan zwijg ik over het offensief van Google waar hele bibliotheken onder de scanner terecht komen.
De Groninger Archieven het het Drents archief zijn al enkele jaren bezig om hun chartercollectie op een fraaie wijze online beschikbaar te stellen via de website http://www.cartago.nl/.
In dat kader is er nog een mooi project in België bezig. Het abdijarchief van Zonnebeke is voor de eerste wereldoorlog terecht gekomen in het Grootseminarie te Brugge. Daardoor heeft het als een van de weinige archieven de eerste wereldoorlog ongeschonden overleefd en is een belangrijke bron geworden voor de geschiedenis.
Het succesvolle digitaliseringsproject heeft deze rijke bron voor een groot deel toegankelijk gemaakt en gedigitaliseerd online ter beschikking gesteld.
Tijd voor meer van dergelijke initiatieven!
donderdag 1 november 2007
Handig!
Waarschijnlijk doe jij het ook wel eens! Jezelf of vrienden/kenissen/familie.. googelen om te kijken waar jij of die ander voorkomt op internet. Vaak vind je niet zo heel veel spannends. Als dat het geval is, moet je toch eens even wieowie proberen. Ik was namelijk erg verbaasd dat ik de ingescande overlijdensadvertentie van mijn oma vond, was mij via Google niet gelukt.