woensdag 29 augustus 2012

Expositie in Goirle tijdens Open Monumentendag

Maria Boodschapkerk naar ontwerp van architect Cees de Bever. 
Rijksmonument sinds 2001. © Toon Bressers – FAK Lumen

Zaterdag 8 september om 10.30 uur is de Maria Boodschapkerk te Goirle het toneel voor de opening van Open Monumentendag 2012 in Goirle. Het thema is ‘Groen van Toen’.  Factorium omlijst de opening met muziek.

Vijfentwintig jaar na de eerste editie van Open Monumentendag neemt de gemeente Goirle weer deel aan dit landelijke evenement.  Op het programma staan de exposities ‘Struinen door de straten van Goirle en Riel’ en ‘In de ban van de boom’. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed verzorgt bovendien een gastexpositie over Klein Religieus Erfgoed.
Verschillende oude foto's uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg zijn ten behoeve van de exposities beschikbaar gesteld.

Open Monumentendag is de aanleiding voor het uitbrengen van een boekje met alle monumenten van Goirle en Riel in woord en beeld, alsook een monumenten-wandelroute voor Goirle en een monumenten-fietsroute voor Riel. Een derde route betreft een bijzondere bomen-wandelroute.

De exposities in de Maria Boodschapkerk zijn te bezichtigen in het weekend van 8/9 en 15/16 september van 12.00 tot 16.00 uur. Het monumentenboekje, de monumentenroutes en de bijzondere bomenroute zijn te koop in de kerk.

Tijdens het weekend van Open Monumentendag (8/9 september) zijn ook de monumenten molen De Wilde (zaterdag), molen De Visscher (zondag) en de Heemkundige Kring ‘De Vyer Heertganghen’ (zaterdag en zondag) opengesteld.

Maria Boodschap-kerk, Tilburgseweg 136/Van Malsenstraat 1, Goirle
Entree: gratis

maandag 27 augustus 2012

IJzergieterij Van der Schoot in de IJzerstraat

Tilburg kent vele straatnamen, die zijn afgeleid van de bedrijven die er in het verleden waren gevestigd. Zo ook de IJzerstraat, vlakbij het Pieter Vreedeplein.

In 1895 werd de aanvraag ingediend door Maria Ader (1841-1919), weduwe van W. van der Schoot (1838-1894) om een ijzer- en kopergieterij aan de Tuinstraat nummer 7 uitkomend in de IJzerstraat te mogen oprichten. In 1902 werd de gieterij uitgebreid, tien jaar later werden er elektromotoren geplaatst.  Op de foto zien we het karakteristieke hekwerk van de firma Gebr. Van der Schoot.

.





De foto is rond 1950 gemaakt, maar de zaak was toen niet meer in handen van de familie Van der Schoot.
In 1945 kocht Gerrit Villevoye (1920-1982) de ijzergieterij.
Gerrit Villevoye, op de personeelsfoto tweede van links achterste rij

Van zijn zoon Harry Villevoye ontving het Archief een veertigtal unieke foto's van het bedrijf. Er werden vooral tandwielen gemaakt, maar ook putdeksels. Misschien herkent u wel een van de personeelsleden. Van arbo regels lijkt niemand nog enig besef te hebben als we naar de foto's rondom het ijzergieten kijken.


In 1955 is het bedrijf verhuisd naar de Ringbaan Oost 98, waar het tot 1982 is blijven bestaan.


Misschien dat u anders kijkt naar de gevels als u weer eens in de IJzerstraat loopt.

zaterdag 25 augustus 2012

Echtscheidingen in de achttiende eeuw

Echtscheidingen in de achttiende eeuw zijn uiterst zeldzaam. De oudste vermelding dateert uit 1728. Op 22 oktober 1724 trouwden Jan Anthony Lathouwers en Johanna Wouter Flemminks te Moergestel (DTB 4 Moergestel scan 72):
g

Jan Lathouwers heeft zijn vrouw in 1728 verlaten en is nooit bij haar teruggekeerd. Na enig onderzoek zien de schepenen van Hilvarenbeek geen bezwaar om haar tweede huwelijk te voltrekken op 21 oktober 1736 met Adriaan van Wijk (DTB 15 Hilvarenbeek scan 326):



In 1759 trouwde Gerrit de Jong te Geertruidenberg als gedissolveerde man van Maria Verschuur met Anna van Diemen (DTB 10 Geertruidenberg scan 6):



Zijn eerste huwelijk vond plaats te Rotterdam op 14 juli 1744.  Hij was toen weduwnaar (van wie wordt niet vermeld). Zijn ex-vrouw trouwde op 1 juli 1755 aldaar als gedissolveerde huisvrouw van Gerrit de Jong met Arij de Jong. Ook Arij was weduwnaar en ook nu wordt niet vermeld van wie. Of haar beide laatste echtgenoten familie van elkaar waren is niet bekend.

In 1764 trouwde Leendert Pietjouw te Loon op Zand met Cornelia Helmeijr, die eerder gehuwd was met Sebastiaan Hiller, geboren in Duitsland (DTB Loon op Zand 13 scan 110):



Zij trouwde eerder als Cornelia Hellemeijer op 2 maart 1749 te Breda met de soldaat Sebastiaan Muller. Uit dat huwelijk wordt op 11 december 1749 aldaar een zoon Joannes gedoopt. De vader heet dan Bastianus Helder en de moeder Cornelia Helmeijer!

In 1777 trouwde Arnoldus van Zutphen in huwelijk gehad hebbende Elisabet Pauw welk huwelijk door echtscheiding is ontbonden, met Berendina Brouwers te Geertruidenberg (DTB 10 Geertruidenberg scan 51):


Ook in Geertruidenberg is in 1780 het huwelijk voltrokken tussen Johan Ulrich Hoffman en Gerritje van der Teen, in huwelijk gehad hebbende Hendrik Christiaan Pfirsdorff. Haar eerste huwelijk is door echtscheiding ontbonden (DTB 10 Geertruidenberg scan 58):


Gezocht: fotografen van Tilburgse evenementen

Regionaal Archief Tilburg verzamelt hedendaagse digitale foto’s van Tilburgse evenementen. Voordat het te laat is, want digitale fotografie is vluchtig. In de fotocollectie van het archief wordt een selectie van foto’s van Tilburgse evenementen voor de toekomst zeker gesteld. Het verzamelen gebeurt via Facebook, Twitter en Flickr onder de naam ‘Kijk op Tilburg’.

Foto: Paula Anguita, Tilburgers.nl
Er zijn zoveel enthousiaste fotografen die evenementen als de Muzeconcerten, Festival Mundial, T-Parade en de Kermis vastleggen. De vraag is alleen hoe die foto's (digitale documenten) bewaard gaan worden. Zullen zij over tien, twintig jaar nog ergens op een harde schijf staan? Kunnen we die dan nog lezen? Weten we nog waar die foto destijds genomen is? Moeten we al die foto's bewaren? Hoe kunnen we een representatieve selectie maken? Allemaal vragen waarmee wij ons als archief bezig houden. In 2011 verzamelden we via Flickr al foto’s van de Tilburgse kermis. Dit leverde een mooi en gevarieerd beeld op.

Het verzamelen gaat nu door onder de naam ‘Kijk op Tilburg’. Omdat Tilburg zichzelf heeft uitgeroepen tot evenementenstad, ligt de focus voor het verzamelen op Tilburgse evenementen.

Deelname is open voor iedereen. Meedoen gaat eenvoudig door foto’s van een Tilburgs evenement te delen en ‘taggen’ via Twitter, Facebook of Flickr.

Via Facebook: taggen met 'Regionaal Archief Tilburg'
Via Twitter: plaatsen met #kijkopTilburg
Via Flickr: toevoegen aan de groep “kijkopTilburg”, taggen met 'kijkopTilburg' of 'Regionaal Archief Tilburg' 
Via e-mail: sturen naar foto@regionaalarchieftilburg.nl (rechtsstreeks voor kleine  bestanden of via WeTransfer.com voor grotere bestanden)

Zo wordt onze kijk op Tilburgse evenementen bewaard en kunnen we later met plezier terugkijken naar de evenementen van nu.

Lees meer op de website.

Tip: 26 augustus Boeken rond het Paleis, 2 september Tilburg Ten Miles, 10 t/m 16 september Incubate, Oktober Dansmaand.....

vrijdag 24 augustus 2012

Chatten...we zijn er weer!

In de maanden mei, juni, juli en augustus heeft de chat van Regionaal Archief Tilburg stilgelegen. Dit werd veroorzaakt door een storing in Goolge Talk, de chatservice waar het archief mee werkte. Deze storing zorgde ervoor dat het niet mogelijk was om te chatten, er kon wel aangemeld worden, maar zowel de bezoeker als de medewerker kon geen tekst invoeren. Omdat wij toch erg graag onze chatfunctie voort willen zetten zijn we inmiddels overgestapt naar een andere chatservice en met succes! De chat doet het weer als vanouds en vanaf maandag 27 augustus zijn we weer bereikbaar in de avonduren. De chattijden zijn nog steeds maandag tot en met donderdag van 19:00 tot 22:00. We zien u graag weer op onze chat verschijnen!

woensdag 22 augustus 2012

Nieuw cursusseizoen van start


Hoe doe je historisch onderzoek naar je eigen familie of woonomgeving? Hoe leer je oud schrift? Regionaal Archief Tilburg biedt daarvoor cursussen aan: stamboomonderzoek, huizenonderzoek, oud schrift en familiegeschiedenis.
Het lesmateriaal wordt grotendeels via een digitale leeromgeving aangeboden. Nieuw is de cursus Familiegeschiedenis die zelfs volledig via de website zal plaatsvinden. Voor deelname aan de cursussen is het dan ook nodig dat je over digitale vaardigheden beschikt. Inschrijven kan via de website.

Stamboomonderzoek (vol)

oktober – november 2012 / 6 bijeenkomsten
woensdag 14.00 – 16.00 uur

Onderzoek je woonomgeving
oktober - november 2012 / 4 bijeenkomsten
donderdag 14.00 – 16.00 uur

Familiegeschiedenis
februari – juni 2013 / 2 bijeenkomsten
zaterdag en digitale studiebegeleiding
i.s.m. Brabants Historisch Informatie Centrum  

Oud Schrift voor beginners
februari – april 2013 / 6 bijeenkomsten
woensdag 14.00 – 16.00 uur

Onderzoek je woonomgeving
maart - mei 2013 / 4 bijeenkomsten
donderdag 14.00 – 16.00 uur

Ga voor meer informatie en inschrijven naar de website.

maandag 20 augustus 2012

Spoorlaan 346: Van Bank tot Huis van de Wereld tot ?

Het Huis van de Wereld sluit eind van dit jaar de deuren aan de Spoorlaan 346. Tijdens de wederopbouw in 1954 werd dit karakteristieke gebouw aan de Spoorlaan 346 gebouwd, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. De deuromlijsting vervaardigd door beeldhouwer Hans Claesen mag ook als bijzonder worden beschouwd.
Verschillende erfgoedclubs zoals de Heemkundekring Tilborch, Erfgoedvereniging Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap zijn al druk doende het gebouw op de gemeentelijke momumentenlijst geplaatst te krijgen.
Spoorlaan 346 werd gebouwd voor een bank, onderdeel Van Mierlo en Zoon uit Breda, later werd dit ABN AMRO. Op het hekwerk was ook het logo van de bank verwerkt vMz. De bouw mocht wat kosten, steenhouwerij Petit uit Breda werd ingehuurd om de marmeren vloeren van te leggen.
 
Als je de foto's tijdens de bouw ziet, is het moeilijk de leegte achter de Spoorlaan zonder de huidige hoogbouw voor te stellen. De torens van de St. Josephkerk zijn duidelijk te zien door de ochtendmist. Op de foto spreekt bankdirecteur dhr. J.H.M. Robbers de bouwvakkers toe.
Rond 1982 zou de ABN AMRO verhuizen naar de hoek bij de Heuvelring. Tot januari 2013 wordt het pand nog bewoond door het Huis van de Wereld, dat daarna noodgedwongen de 'mooie' deur moet gaan sluiten.

Het archief van architectenbureau Kraaijvanger wordt bewaard bij het Nederlands Architectuur Instituut te Rotterdam (link), uiteraard zijn de bouwtekeningen ook te vinden in het 'eigen' Tilburgse bouwarchief (link). Daar is nu een visuele bron bij gekomen. Van mevrouw mw. J. Cobben-Van Kempen, vanaf 1960 werkzaam bij de bank, ontving het Archief deze week twee alba met foto's van de bank. Ze zijn uniek.

P.S. De Heemkundekring Tilborch heeft in 2013 het verzoek ingediend om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dit verzoek is afgewezen door het college van B. en W.

zaterdag 18 augustus 2012

Leeftijden van bruidegom en bruid vóór 1811 (2)

De schepenen van Loon op Zand begonnen op 21 mei 1672 met het vermelden van leeftijden van bruidegom en bruid (DTB 32 Loon op Zand scan 77):


Zij stopten ermee op 12 februari 1689 (DTB 26 Loon op Zand scan 8):


De predikant van Loon op Zand begon op 9 september 1679 met de vermelding van leeftijden (DTB 13 Loon op Zand scan 2):


Hij stopte ermee op 13 september 1716 (DTB 13 Loon op Zand scan 36):


Bijzonder is dat de schepenen van Moergestel pas op 28 juli 1807 begonnen met het vermelden van leeftijden (DTB 14 Moergestel scan 72):


Zij hebben dat nog geen twee jaar volgehouden, want ze stopten al op 25 juni 1809 (DTB 14 Moergestel scan 89):


In Geertruidenberg is slechts één huwelijksinschrijving aangetroffen, waarbij leeftijden van bruidegom en bruid worden vermeld nl. op 14 augustus 1711 (DTB 9 Geertruidenberg scan 14):



In Dongen vermeldden de schepenen over de periode 1678-1744 slechts vijf maal leeftijden in huwelijksinschrijvingen, de eerste keer op 6 augustus 1678 (DTB 38 Dongen, scan 16):


De laatste maal gebeurde dat op 18 april 1744 (DTB 38 Dongen scan 71):


In de overige 13 gemeenten, aangesloten bij Regionaal Archief Tilburg, zijn, voor zover bekend, nooit leeftijden van bruidegoms en bruiden vermeld in DTB's.

donderdag 16 augustus 2012

Hoe verging het Oisterwijk tijdens de Eerste Wereldoorlog?

Op zaterdag 8 september ontvangt Regionaal Archief Tilburg Henk van der Linden voor het geven van een lezing over Oisterwijk in de Eerste Wereldoorlog. Van der Linden is kenner bij uitstek over Nederland tijdens WO-I en spitst zijn verhaal toe op Oisterwijk en naaste omgeving.

In augustus 1914, nu bijna 100 jaar geleden, stond heel België in brand. De Duitsers waren het land ingevallen en de buurlanden Engeland en Frankrijk schoten te hulp. De Eerste Wereldoorlog was begonnen. Nederland was neutraal, maar ontkwam niet aan de gevolgen. Bijna een miljoen Belgen vluchtten over onze grenzen en zochten hier een veilig onderkomen. Dit had grote gevolgen voor ons land en als Brabantse opvanggemeente ook voor Oisterwijk.

In zijn lezing vertelt Henk van der Linden wat Oisterwijk in de vier oorlogsjaren 1914 -1918 overkwam, en hoe bestuur en bevolking daarmee omging. Oisterwijk was destijds met nog geen 4000 inwoners een stipje op de wereldkaart. Tijdens de lezing wordt dat wat er in Oisterwijk gebeurde geplaatst in de context van de Grote Oorlog en van Nederland.

Henk van der Linden is 68 jaar, geboren en getogen Oisterwijker. Hij woont momenteel in ’s-Hertogenbosch en publiceert over Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Hij is eindredacteur van de nu al 24-delige Kroniek van de Eerste Wereldoorlog en vicevoorzitter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

Lezing Oisterwijk in de Eerste Wereldoorlog
Door Henk van der Linden
Regionaal Archief Tilburg
Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
zaterdag 8 september van 13.30 tot 15.30 uur 


LET OP: aanmelden kan niet meer, de zaal is vol.
Mogelijk herhalen we deze lezing later in het jaar. Hou daarvoor ons blog, nieuwsbrief, twitter en facebook in de gaten.


Vrij entree

Lees het artikel in Brabants Dagblad van 16 augustus 2012.

woensdag 15 augustus 2012

Genealogisch en heraldisch evenement in Maastricht

Van 24 t/m 28 september vindt in Maastricht een congres plaats waar stamboomonderzoekers en familiewapenliefhebbers en professionals uit binnen en buitenland elkaar treffen. Het is het dertigste internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen. De titel van dit congres luidt: Grenzen in genealogie en heraldiek. Dit congres wordt mede georganiseerd door het Centraal Bureau voor Genealogie en de Nederlandse Genealogisch Vereniging.

Het is een week vol activiteiten waarvan het grootste deel bestaat uit lezingen en presentaties in diverse talen op het congres. Op woensdag is er echter een publieksmanifestatie getiteld: Famillement. Een middag en avond waarbij de stamboomonderzoeker kennis kan nemen van (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van zijn hobby. Famillement vindt plaats in het Regionaal Historisch Centrum Limburg en de Bonbonnière.

In het auditorium zijn de hele dag door verschillende lezingen. Verder zijn er een antiquarenbeurs in de Lutherse kerk, rondleidingen door het RHC Limburg, exposities en een heraldische stadswandeling.

Onder de exposanten een keur aan relevante nationale en regionale instellingen, verenigingen en stichtingen. Daarnaast heraldische kunstenaars, uitgevers, boekhandelaren en antiquariaten.

Meer informatie over dit evenement en hoe je kunt deelnemen staat op de website congres2012.info.

dinsdag 14 augustus 2012

Een speciale verjaardag



Op 14 augustus 2012 bestaat de familienaam van Erve precies 200 jaar. Op die datum in 1812 deed Joannes van Erven in Tilburg aangifte van de geboorte van zijn zoons Johannes en Adrianus.
De ambtenaar van de burgerlijke stand schreef echter in de geboorteakte de familienaam VAN ERVE.
Daarmee ontsproot er een nieuwe tak aan de stamboom. De geschiedenis van de van Erve familie gaat terug tot ongeveer 1390 en speelt zich voornamelijk in Goirle en Tilburg af.
De familienaam luidde toen nog VAN NERVEN. De nakomelingen zorgden voor een bijzonder interessante familiegeschiedenis.(zie o.a. deze blog)
Het grootste gedeelte van deze geschiedenis is inmiddels door een vaste bezoeker van Regionaal Archief Tilburg, John van Erve uit Nieuwegein,  in kaart gebracht en beschreven in een aantal boekwerkjes die terug te vinden zijn in onze bibliotheek.
Heeft u genealogische vragen over de familie van Nerven/Erven/Erve klik dan hier
Dus mocht u deze familienaam dragen dan hopen we u een goede reden verschaft te hebben om van vandaag een feestdag te maken.



zaterdag 11 augustus 2012

Leeftijden van bruidegom en bruid vóór 1811 (1)

Al in 1651 werden er leeftijden van bruidegom en bruid vermeld. Het betreft een ondertrouwinschrijving op 18 maart 1651 voor de predikant te Tilburg (DTB 13 Tilburg scan 54):


Op 3 juli 1655 vond de eerste ondertrouw voor de schepenen aldaar plaats, waarbij leeftijden worden genoemd (DTB 42 Tilburg scan 2):


Op 29 mei 1661 vond er te Oosterhout een huwelijk plaats voor de schepenen, waarbij leeftijden worden vermeld (DTB 50 Oosterhout scan 5):


De predikant van Tilburg heeft min of meer consequent de leeftijden vermeld tot 1796. De schepenen van Tilburg deden dat tot 1761, daarna worden er (tot 1810) vaak geen leeftijden meer vermeld.

De schepenen van Oosterhout vermeldden op 25 november 1771 voor het laatst leeftijden (DTB 51 Oosterhout scan 12):


Ook in Alphen, Loon op Zand en Oisterwijk werd in de 17e eeuw gestart met het vermelden van leeftijden, de vermeldingen zijn echter niet erg consequent en men is er in die gemeenten al vrij snel mee gestopt.

De schepenen van Alphen begonnen op 18 december 1666 (DTB 14 Alphen en Riel scan 35):



De laatste vermelding dateert van 20 april 1709 (DTB 16 Alphen en Riel scan 11):


De predikant van Oisterwijk begon op 6 februari 1678 (DTB 12 Oisterwijk scan 55):


Hij stopte op 31 (!) september 1697 (DTB 13 Oisterwijk scan 11):


(wordt vervolgd)

vrijdag 10 augustus 2012

Moeders in het zonnetje

Van 10 tot 16 september is in ons gebouw aan Kazernehof 75 in Tilburg een mooie selectie van foto´s van moeders te zien. Het archief werkte hiervoor samen met Incubate en Stadsmuseum Tilburg.

Vorig jaar stonden Tilburg en omgeving vol met piano´s, ongeveer 300. Uniek over de hele wereld! Dit jaar zullen tijdens Incubate rond de 1000 portretten van moeders te zien zijn, overal verspreid over de stad. Een kunstproject met de naam InsideOut verzorgt de aanmelding van foto´s, het maken van de enorme afdrukken en het verspreiden ervan.
Het archief en stadsmuseum zochten naar mooie foto´s van moeders uit Tilburg en omgeving, arm en rijk, oud en jong, in feestkledij of dagelijkse kleding. Een week lang zullen deze portretten ons gebouw versieren. Iedereen die ons gebouw bezoekt, wordt aangekeken door moeders, moeders en nog eens moeders.


Wil je ook meedoen? Doe dat dan snel, want vandaag, 10 augustus 2012, is de laatste mogelijkheid om een foto op te sturen. www.insideouttilburg.nl

woensdag 8 augustus 2012

Nieuwe boeken (augustus 2012)


 25 jaar Tilburgse Revue : 1986-2011 : voor Tilburgers door Tilburgers / tekst en samenst. Ed Schilders. - [Tilburg] : Stichting Tilburgse Revue, 2011.
Uitg. ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de Tilburgse Revue, en bij de première van de elfde Revue, Duizend Dromen.
F TILB 1437


Het geel-witte boekje : eerste hulp bij katholieke begrippen / samengest. door Eric van den Berg, Frank Bosman en Peter van Zoest. - Heeswijk : Abdij van Berne, 2012.

Twitter geel-witte boekje






 
Even 'n moment voor 't monument : de gemeentelijke monumenten van Oosterhout en de kerkdorpen: Den Hout, Dorst en Oosteind / Anne-Mieke van Gils-van Dongen. - Oosterhout : [s.n.], 2012.
 
Website auteur





En nog twee publicaties, zonder afbeelding / extra info:

De voorouders (het DNA) van Barbara en Olivier Brouwers / Bijeengezocht door F.W.J.M. Brouwers. - Brussel : Pirola, 2012.

Simon Leendert van Luijk : slachtoffer WO II / Wally Blaas. - Tholen : ProMedia group, 2012.
Tholen, Goirle, Hilvarenbeek

En er staan nog veel boeken in bestelling bij onze leverancier, die volgen hopelijk spoedig!

zaterdag 4 augustus 2012

Huwelijksbijlagen vóór 1811 (5 en slot)

In deze laatste blog over huwelijksbijlagen komen enkele doopextracten ter sprake. Op 4 januari 1822 overleed te Tlburg Johannes Mattheus Frankenhoff, 48 jaar, echtgenoot van Arnolda Castelijns en geboren Monjou (lees Monschau):


Op 19 september 1803 trouwden te Tilburg: Johan Matthias Frankenhoff en Arnolda Castelijns (DTB 52 Tilburg scan 42):



De bruidegom krijgt huwelijkstoestemming van zijn moeder (DTB 60 Tilburg scan 369):


Een extract van de doopinschrijving van de bruidegom is bewaard gebleven, dat bevindt zich niet in DTB 60, maar in DTB 57 scan 190!!:


Uit dit extract blijkt dat de bruidegom op 22 januari 1772 te Monschau is geboren als zoon van Johan Frankenhoff en Johanna Dorothea Wallacher.

Het gebeurt zelden, dat doopextracten van bruidegom én bruid bewaard zijn gebleven. Een van die zeldzame gevallen betreft het echtpaar Adam Schoofs en Maria Pistorius. Zij gaan voor de eerste keer in ondertrouw te Chaam op 24 september 1763, maar besluiten kort daarna van een huwelijk af te zien (DTB 9 Chaam scan 24):




Op 8 juni 1765 gaan zij opnieuw in ondertrouw en trouwen op 8 september 1765 (DTB 9 Chaam scan 25):


Zowel van bruidegom als bruid zijn doopextracten bewaard gebleven. De bruid is op 10 juni 1742 nederduits-gereformeerd gedoopt te Baarle-Nassau (DTB 10 Chaam scan 7):


De bruidegom is rooms-katholiek gedoopt te Chaam op 18 april 1740 (DTB 10 Chaam scan 8):



Hier is dus sprake van een gemengd huwelijk, hetgeen overigens vermeld wordt in de akte na de eerste ondertrouwakte van 24 september 1763. Dat verklaart het grote verschil van drie maanden tussen ondertrouw- en trouwdatum.