donderdag 9 april 2009

Project ´Geboren in 1809´ is halverwege

“Onderzoek brengt Tilburgers uit 1809 tot leven”

TILBURG, april 2009 – Zestig vrijwilligers onderzoeken de levensloop van alle 338 Tilburgers die in 1809 zijn gedoopt of geboren. Dit doen ze in het kader van het project ‘Geboren in 1809’, gestart door het Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling ‘s-Hertogenbosch–Tilburg. Het project is halverwege en de deelnemers zijn nog steeds enorm enthousiast. Afvallers zijn er niet en een groot deel van de personen is onderzocht. Frank en Maria Sneijders onderzochten samen vijf mensen. “Onderzoek doen is heel verslavend. We willen steeds méér weten.”

De zestig deelnemers onderzoeken de levensloop van in totaal 338 Tilburgers. Dat zijn er twintig meer dan bij de start van het project werd gedacht. De onderzoekers zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan en hebben al een groot deel van de Wiki-pagina’s op www.geborenin1809.nl gevuld met onderzoeksresultaten. Frank Sneijders, één van de deelnemers: “Voordat ik van dit project hoorde, was ik samen met mijn vrouw Maria bezig om de stamboom van mijn familie uit te pluizen. Tijdens die zoektocht kwamen we mijn overgrootvader tegen, die geboren is in 1809. Zijn levensverhaal interesseerde ons en dat ben ik op gaan schrijven. Toen lazen we over ‘Geboren in 1809’. We hadden nog weinig verstand van onderzoeken, maar we kregen volop hulp en konden cursussen volgden. We besloten mee te doen en het blijkt enorm verslavend.”

Niet meer stoppen
Frank en Maria gingen aan de slag met vijf personen, inclusief overgrootvader Willem Sneijders. Willem bleek van 1828 tot 1837 in militaire dienst geweest te zijn. In het Tilburgse stadsarchief vonden ze veel informatie over zijn legeronderdeel. “In het Nationaal Archief in Den Haag is nog veel meer te vinden”, zegt Maria. “Daar ontdekten we dat Willem een medaille heeft gekregen voor deelname aan de tiendaagse veldtocht in 1831.” “Ik vind het prachtig om door die hele oude boeken te bladeren”, zegt Frank. “En het is net zo leuk om niet-familie uit te zoeken. Zodra je iets ontdekt, wil je precies weten wat er allemaal is gebeurd. Je kunt niet meer stoppen. Het leukste is om een heel verhaal om de feiten heen te bedenken. We hebben bijvoorbeeld een testament van een Fransman gevonden, die omgerekend 300.000 euro na wilde laten aan mijn betovergrootvader. Dat geld is nooit uitgekeerd, maar het maakt wel nieuwsgierig. Waarom liet een Fransman zo’n bedrag na?”

Puzzelen
Maria kan heel goed puzzelen en data en gebeurtenissen aan elkaar linken. Frank schrijft de levensverhalen eromheen. Via internet en archieven is veel informatie te vinden. “Door in het archief te snuffelen, worden de mensen van vroeger een stuk tastbaarder”, vindt Frank. “Het is bijzonder om in zo’n oud boek de naam van je overgrootvader terug te vinden. Je leert ook steeds beter zoeken, via allerlei wegen.” Maria: “We zijn nu bijvoorbeeld op zoek naar informatie over een meneer Van Dijk. Hij woonde in Antwerpen en we hebben ontdekt dat zijn zus een paar dagen na zijn dood naar Antwerpen is gegaan en niet meer is teruggekomen. We willen graag weten hoe dat in elkaar zit.” Frank: “Het is echt een leuke hobby en ook na het project gaan we ermee verder. Het mooie is dat ik hierdoor ook anders naar Tilburg ben gaan kijken. Ik loop nu door de stad en zie voor me hoe het vroeger was.”

Over ‘Geboren in 1809’
In 2009 is het tweehonderd jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg. Het Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) ’s-Hertogenbosch-Tilburg haken hierbij aan met het project ‘Geboren in 1809’. Het doel is om onderzoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Tilburg en met het doen van onderzoek in een archief. De zestig deelnemers zetten de onderzoeksresultaten op www.geborenin1809.nl. Zo geven ze een bijzonder beeld van het leven van Tilburgers in de negentiende eeuw. Het onderzoek duurt tot en met juni en de resultaten worden op 11 oktober gepresenteerd.

Foto: Twee onderzoekers van het project, Herman Hobert en Ad Pijnenburg.
Fotografie: Isabelle Heyvaert
___________________________________________________________________________________

Meer weten? Neem contact op met Astrid de Beer, coördinator project ‘Geboren in 1809’, T. 013 549 45 70 of e-mail: info@regionaalarchieftilburg.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten