woensdag 19 augustus 2009

Tivoli bekoort velen


Dinsdagavond, 18 augustus 2009, staan iets van 60 Tilburgers bij 013 te wachten op een rondleiding door de wijk Tivoli door de Stadsgidserij. Regionaal Archief Tilburg ligt in deze wijk. In feite worden in deze wandeling de 'buren' van het archief besproken! Tijdens de wandeling wordt het hedendaagse Tivoli vergeleken met oude foto´s, deels afkomstig uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg.
Stadsgids Ad Cools begint bij het gebouw van het archief aan de Kazernehof. Op een illustratie is te zien dat deze kazerne, gebouwd door Koning Willem II, vroeger veel groter is geweest.

Veel panden in Tivoli zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School of Jugendstil. Veel glas-in-lood, metselwerk in patronen en glazuurtegels. Van de architekten Van de Valk en Donders zijn veel huizen te vinden.

In de Dunantstraat worden de wandelaars van de straat gejaagd door een pizzakoerier, even verder zijn de sporen te zien die de rupswielen van een Duitse tank hebben achtergelaten tijdens de oorlog. Hilariteit in de groep als als over even verderop gelegen spoor wordt gesproken. Weet u ook nog dat het filmdoek trilde in bioscoop Metropool als er weer een stoomtrein langs kwam?

In de Gerard Swietenstraat komt Helga Deen ter sprake. Een goede vriend van haar woonde daar, Kees van de Berg, maar tijdens de oorlog was ze daar niet welkom meer. De familie Deen werd uit hun huis gezet en zij trokken in bij opa en oma aan de Heuvelstraat. Na hun deportatie stuurde Helga nog elke dag een brief naar Kees.

Het Elisabeth Ziekenhuis is een belangrijk punt in de wijk Tivoli. Slechts een deel van het originele gebouw uit 1929 staat er nog, in gebruik door kunstenaars, studenten, een theater en de Turkse gemeenschap. De naam kreeg het ziekenhuis van de heilige Elisabeth van Hongarije. Op vierjarige leeftijd werd zij uitgehuwelijkt en op haar twaalfde was ze getrouwd. Haar man trok ten strijde in Italië en stierf aan de pest. Elisabeth ontwikkelde zich tot een beschermvrouw van de armen. Zij ging op pad om ze eten te brengen, tot groot ongenoegen van haar zwager. Toen ze door hem werd betrapt met een mand brood, veranderde dat plots in rozen. Een wonder! Ze besloot in het klooster te gaan en na haar dood werd ze heilig verklaard.

Ook het bezoeken waard is de begraafplaats aan de Sint Josephstraat. Overdag is het gewoon open. De textielfabrikanten liggen hier begraven in praalgraven, maar ook Jan Pijnenburg ligt hier, de bekendste wielrenner van Tilburg.

Op nummer 114 van de Sint Josephstraat woonde vroeger dokter Keizer. Een golf van herkenning en waardering gaat door de groep wandelaars. Alleen de nieuwelingen in Tilburg kennen zijn naam niet. Deze kinderarts geneesde rhesuspatiënten door bloedtransfusie. Redelijk baanbrekend in zijn tijd. Zijn huis is ontworpen door architect Donders en prachtig met glas-in-lood en ijzersmeedwerk. Een mooie afsluiter van deze inspirerende wandeling. Na een laatste blik op Regionaal Archief Tilburg by night, terwijl de vleermuizen een laatste tocht door de lucht maken, lopen de wandelaars terug naar de Korte Heuvel voor een biertje, tegenover de plek waar de oudste kroeg van Tilburg was.

Stadsgidserij Tilburg wandelt op dinsdag 25 augustus door het centrum van Tilburg. In september staat er weer een nieuwe reeks wandelingen gepland.

1 opmerking:

  1. Hoi Jojanneke,

    Zeer goed verslag van een zeer mooie avondwandeling. Complimenten aan jou en aan de stadsgidserij. De belangstelling voor de historie neemt met iedere wandeling toe. Helemaal goed.

    Rien

    BeantwoordenVerwijderen