maandag 11 januari 2010

De Tinten van Tilburg

Uit onderzoek is gebleken dat Tilburg in de tweede helft van de 19e eeuw veel kleurrijker was dan nu het geval is. In de binnenstad waren de huizen geschilderd in tinten als groen, olijfkleur, en okerachtige tinten.
Onderzoek hiernaar is uitgevoerd door Kees Rouw in opdracht van de gemeente Tilburg. Rouw bekeek voor zijn onderzoek onder andere veel foto´s uit collectie van Regionaal Archief Tilburg. Veel van de foto´s zijn uiteraard in zwart-wit, maar door nuances daarin is wel vast te stellen dat er veel kleurverschil was in de voorgevels van Tilburgse huizen. Ook vond Rouw verfbestekken van 1783 tot 1899. Daarin worden kleuren voor bepaalde gebouwen, zoals de pastorie op de Heuvel en het oude stadhuis, genoemd. Spaans groen, appelbloesem, Parijs groen en Bentheimer geel!
Maar uiteraard werd er ook met echte verflagen gewerkt. Van diverse gebouwen in de binnenstad werden verfmonsters genomen en in een laboratorium onderzocht. Dat leverde ook een beeld op van een kleurige binnenstad.

En dan? Wat doe je met de uitkomst van zo´n onderzoek? Rouw heeft op basis van de bevindingen een kleurenpalet samengesteld voor de binnenstad. In de toekomst zal bekeken kunnen worden of deze Tinten van Tilburg teruggebracht kunnen worden in de binnenstad van Tilburg. Zal de stad er dan heel anders uit gaan zien?

Bron: Tilburg, Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, december 2009

2 opmerkingen:

  1. Hier kan ik nou helemaal blij van worden! Geweldig zo'n onderzoek dat ook nog gebruik maakt van niet al te doorsnee archiefbronnen! Het grijze en zwart/wit beeld dat wij van vroeger hebben lijkt steeds weer veroorzaakt te zijn door de ons bekende foto's en filmpjes. De gekleurde beelden van WOII waren voor mij ook al zo'n eye-opener!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is het onderzoek in de lade van Hr.Lemmens verdwenen en in 6 jaar NIETS mee gebeurd

      Verwijderen