maandag 25 januari 2010

Hergebruik: ook van kwetsbaar archiefmateriaal

Hergebruik van erfgoed: in de gebouwde omgeving is het een normaal verschijnsel. De Theresiakerk en de Hasseltse kerk zijn hiervan prachtige voorbeelden: beeldbepalende kerken die werden gerestaureerd en met zorg verbouwd tot een appartementencomplex of een wijkcentrum. Het gebruik wordt veranderd, de context ook. Het gebouw krijgt een nieuwe betekenis, zonder de oude helemaal te verliezen. Soms wordt de oude betekenis zelfs krachtiger, meer benadrukt: de in de loop der jaren 'verloren' geraakte stadsmuren, waterputten, begraafplaatsen worden door archeologen getraceerd en weer onder onze aandacht gebracht. Soms in de vorm van herstel, soms door het gebouw een andere functie te geven. Ik denk daarbij aan de grafheuvels op de Regte Hei bij Riel die het landschap een toevoegde waarde (terug) geven. Maar ook de waterput in Gilze, die alweer jaren als monument het centrum van het dorp siert.

Hergebruik van archiefmateriaal lijkt wat ingewikkelder: het gaat immers om unieke en kwetsbare documenten, die met zorg in de oorspronkelijke staat bewaard worden. Gelukkig bieden de kopieermogelijkheden van tegenwoordig volop mogelijkheden tot 'hergebruik', weliswaar niet van de kwetsbare originele documenten maar van kopieën. Omdat ook het Regionaal Archief Tilburg streeft naar zoveel mogelijk gebruik en hergebruik van de bronnen een voorbeeld dat mogelijk weer anderen inspireert.

De visie van  'Schatten van Brabant'  is dat door kunst en cultureel erfgoed met elkaar te verbinden een heel nieuw cultureel aanbod kan ontstaan. In het voorjaar van 2009 kregen een aantal Brabantse filmmakers opdracht een film te waarin oude beelden een nieuwe lading zouden krijgen: door de beelden zelf te gebruiken in een nieuwe context (found footage) of door de beelden te gebruiken als inspiratie voor nieuwe kunstuitingen. Afgelopen maandag werden in de Verkadefabriek in Den Bosch de zes korte films gepresenteerd. Beklemmend, confronterend, beeldend, vrolijk en zonder uitzondering: prachtige fotografie. Zeer de moeite waard om te gaan kijken als een van deze films bij u in de buurt vertoond wordt. Hier alvast een voorproefje van de enige 100% foundfootage film die vertoond werd: de film  Brabantstoet van Carine van Vugt.


1 opmerking:

  1. Ha Mirjam, toevallig vandaag een bijeenkomst gehad van de Brabantse steden. Wat te doen met dit materiaal? Misschien te gebruiken voor onze zaterdagactiviteiten. Films kijken en vervolgens er over praten. Wellicht verhalen opnemen en toevoegen aan het gehuegen van Tilburg. Zo zijn er ook films gemaakt over bevrijding. Wellicht in combinatie met RAT films?

    BeantwoordenVerwijderen