In de aanloop van het project Kaart van Zijnen vroeg ik me af of onze manuscriptkaart uit 1760 het grootste archiefstuk van Nederland zou zijn. Uiteraard hoopte ik daarop. Via het Archiefforum hoorde ik van een ander archiefstuk dat enorm groot is, net ietsje groter dan onze Kaart van Zijnen....
Kees Venema, medewerker RHC Rijnstreek en de Lopikerwaard wist te melden dat zich in het archief van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams onder nr. 2131a de Geologische Kaart van de Lekdijk Bovendams bevindt, met het grondprofiel van die gehele dijk. Deze ingekleurde manuscriptkaart is slechts 70 cm hoog maar wel 1755 cm breed (met slechts 2 plaknaden)! Dit komt dus neer op 12,285 m2 ..............
Net 0,285 m2 groter dan onze Kaart van Zijnen.
Nog een verwijzing naar een grote kaart is hier te vinden.
Kent u enorm grote archiefstukken? Laat het ons weten door een reactie achter te laten op het weblog.
Een kennis van mij heeft ook een hele bijzondere kaart. Die is ruim 2 meter lang maar maar 10 centimeter hoog. Ik heb hem mogen scannen.
BeantwoordenVerwijderenHallo Yvette, wat een prachtige kaart! Grappig om die kustplaatsnamen te lezen als Catwick (Katwijk), Scheveling (Scheveningen), en Stanford (Zandvoort). Kaart uit 1851.
BeantwoordenVerwijderenEen jaar of 20, 25 geleden kwam ik bij de DSM driedimensionale bouwtekeningen tegen (maquettes). DSM liet in ieder geval destijds geen bouwtekeningen voor hun installaties maken, maar dus maquettes. DSM beschouwde ze destijds niet als archiefstukken, maar ik heb toch ernstig het idee dat ze dat wel degelijk zijn. DSM had er destijds aparte ruimtes voor om deze volumineuze dingen te bewaren. In mijn herinnering hadden de grootste een grondvlak van ca. 5 m2 en een inhoud van ca. 3 m3. Qua oppervlak kunnen ze zich dus niet meten met de grootste archiefstukken, maar qua inhoud zijn ze toch een stuk groter dan de grootste kaarten.
BeantwoordenVerwijderen