Regionaal Archief Tilburg heeft onlangs meegewerkt aan een project van CECN (Cultureel Erfgoed Caribisch gebied & Nederland) en Stadsmuseum Tilburg. Voor dit project, Caribisch erfgoed, is het Caribisch fotoarchief van de Fraters van Tilburg gedigitaliseerd en beschreven. De duizenden foto's die tussen 1886 en circa 1970 in Suriname en op de Nederlandse Antillen zijn gemaakt, laten zien hoe de Fraters van Tilburg naar de lokale bevolking keken en vertellen de verhalen van hun werk en leven.
Dozen en dozen vol foto’s bevinden zich in het archief van de Fraters van Tilburg. De kelder van het generalaat aan de Gasthuisring staat er vol mee. In een groot aantal van die dozen zijn de foto’s opgeslagen die de fraters maakten op de Nederlandse Antillen en in Suriname. Dat ‘Caribische’ deel van de fotocollectie bestaat uit naar schatting zo’n dertigduizend afbeeldingen die tussen 1886 – het jaar waarin de eerste drie fraters naar Curaçao vertrokken – en ergens aan het einde van de twintigste eeuw zijn gemaakt.
De tienduizenden foto’s vormen een schat aan beeldmateriaal. Van Suriname en de Nederlandse Antillen is slechts een beperkte hoeveelheid historisch beeldmateriaal bewaard gebleven. De uitgebreide collectie van de Fraters van Tilburg is een zeer welkome aanvulling en een belangrijke bron voor onderzoek.
De gedigitaliseerde foto´s zijn te zien via BeeldOnline, de fotodatabank van het archief. Het archief heeft hierin een faciliterende rol gespeeld. Op de website van Caribisch Erfgoed is meer informatie te vinden over het project.
In het najaar van 2011 zal er in Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord een tentoonstelling aan gewijd worden.
Financiële steun voor het project Caribisch Erfgoed kwam van de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten