woensdag 13 juli 2011

Brabantse sporen in een Weens museum

Iedereen die stamboomonderzoek doet kent het gevoel van sensatie als er een tastbaar spoor van een voorvader gevonden wordt.
Soms is het de vernoeming in een akte of een handtekening op een document.
Het is wat zeldzamer als het een voorwerp is. Het wordt helemaal speciaal als het een voorwerp is in een internationale museumcollectie.

In de Hofburg in Wenen bevindt zich de Hofjagd und Rüstkammer. Een museum voor wapens en strijduitrusting van de 11e tot de 19e eeuw.
Tussen al dit historische wapengekletter bevindt zich een rapier. Het is een bijzonder mooi gedecoreerd zwaardje met veel vakmanschap gemaakt van ijzer en gedamsceerd met goud en zilver. Maar wat dit rapier heel bijzonder maakt is dat de maker afkomstig is uit onze omgeving en sporen nagelaten heeft in verschillende archieven uit ons werkgebied.

Al jaren doet Dhr. Van Erve onderzoek naar de genealogie van de familie Van Nerven/ Van Erve. Een familie die zijn wortels heeft in de omgeving van Tilburg. Van een aantal takken zijn boekwerkjes verschenen die ook in onze bibliotheek te raadplegen zijn. Tot deze familie behoort de maker van dit rapier. Op de rug van het ricasso van het zwaardje staat de inscriptie
DAMIANVS . DE . NERVE . ME . FECIT
Damianus De Nerve heeft mij gemaakt

*Damiaen wordt omstreeks 1525 geboren in Goirle als zoon van de chirugijn mr. Gherit Cornelis van Nerven. Damiaens broers Wouter, Cornelis en Robbrecht waren chirurgijns te Poppel, Hilvarenbeek en Goirle. Het kan in dit milieu geweest zijn dat Damiaen het messenmaken geleerd heeft. Iedere chirurgijn werd verondersteld zijn eigen gereedschapjes te kunnen smeden die om redenen van hygiëne werden verzilverd.Damiaen van Nerven vestigde zich in 1554 of 1555 te Hilvarenbeek, toen hij trouwde met jonkvrouw Maria van Huijckesloot uit Hilvarenbeek. Zij was de weduwe van Jan Schilders, die de schout was van Hilvarenbeek. die op de omwaterde huizing de Clossenborch woonde. Om de oorlog te ontvluchten (tevergeefs trouwens) vestigde hij zich in 1579 te Breda in de Katerstraet. Na 1587 woonde hij te Tilburg, waar hij in 1603 of 1604 overleed.
*Bron: "Hilvarenbeek onder de hertog en onder de generaliteit"

Bij een bezoek aan Wenen in het afgelopen voorjaar ben ik, op aanraden van Dhr. Van Erve, naar het rapier op zoek gegaan in de immense collectie van het museum,
nieuwsgierig als ik was naar dit museumstuk met een Brabants verhaal. Zoals de foto’s getuigen was het de zoektocht waard.

Ik ben nieuwsgierig geworden of er nog meer museumstukken zijn over de grens die ook een Midden-Brabants tintje hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten