zaterdag 16 juli 2011

Vader verhinderd aangifte te doen van geboorte


Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom een vader geen aangifte kan doen van de geboorte van een kind. Twee voor de hand liggende redenen zijn: De vader is al overleden of de vader is onbekend (bij kinderen van ongehuwde moeders). Ook komt het voor dat de vader in het buitenland verblijft of wegens ziekte verhinderd is aangifte te doen. Een bizondere reden van verhindering is dat de vader wegens verlamming niet in staat is aangifte te doen. Dat was het geval bij Jan van Nunen te Diessen.
Op 23 november 1859 doet hij nog zelf de aangifte van de geboorte van zijn dochter Adriana:

Twee jaar later wordt op 11 december 1861 zijn zoon Gerardus Wilbrordus geboren. De aangifte geschiedt een dag later door Peter Vingerhoets, die bij de bevalling tegenwoordig is geweest ( de moeder van het kind is zijn dochter). Vader Jan van Nunen is tengevolge van verlamming niet in staat persoonlijk aangifte te doen:
Ook bij het volgende kind, Johanna Maria, geboren 1 maart 1864, doet opa Peter Vingerhoets twee dagen later aangifte van de geboorte:

3 opmerkingen:

  1. Ondanks zijn verlamming kon hij wel kinderen verwekken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant! Wat zou hem gemankeerd hebben? Ik dacht eerst dat hij door zijn verlamming misschien niet kon schrijven, maar de aangever kon ook niet schrijven, dus dat kan het probleem niet zijn.

    Wellicht kon hij niet lopen en was het ondoenlijk hem naar het gemeentehuis te krijgen?

    Algehele verlamming was het in ieder geval niet, want zoals Stan opmerkt kon hij wel kinderen verwekken...

    BeantwoordenVerwijderen