Begin maart 2012 werd de Archiefwet in de Tweede Kamer besproken(
Link). Door de leden van de CDA fractie werd opgemerkt dat er alsmaar meer informatie wordt gegenereerd die moet worden gearchiveerd, waardoor hier gesproken kan worden van een klassiek voorbeeld van sisyfusarbeid. Met de term sisyfusarbeid wilden de leden duiden dat het op orde brengen van overheidsinformatie een onbegonnen werk is. Net als je het op orde hebt, komt er weer zo'n hoeveelheid werk bij dat het lijkt alsof er niets is gedaan. Sisypfus was een figuur uit de Griekse oudheid, die in de onderwereld veroordeeld werd een zwaar rotsblok tegen een steile berg op te wentelen. Zodra de rotsblok de top bereikte rolde die weer een stuk naar beneden.
In 2001 is de gemeente Hilvarenbeek gestart om de archieven van de voormalige gemeenten Diessen en Hilvarenbeek tot 1996 te laten bewerken. Besloten werd een medewerker van de gemeente bij het Regionaal Archief Tilburg te detacheren. Gedurende die jaren werden er door hard werken steeds meer archieven toegankelijk, meter na meter. Eén van eerste resultaten was in 2003 de overdracht van het secretariearchief Hilvarenbeek 1935-1970. Voorts werd een arbeidsintensief project aangepakt om alle bouwvergunningen opnieuw te ordenen. Missende bouwvergunningen van objecten zijn weer vindbaar. In 2005 werd opnieuw een inschatting gemaakt van de uren die nodig waren om de vele meters archiefmateriaal toegankelijk te maken. In 2007 werd een deelproject zichtbaar, de bouw- en Hinderwetvergunningen van Hilvarenbeek werden in beheer overgedragen, in 2010 gevolgd door die van Diessen. Om vaart achter de overdracht te zetten, werd besloten ook nog een archiefbewerkingsbureau in te schakelen om de gestelde deadline op 1 maart 2012 te kunnen halen. Nu zijn ook de archieven van de gemeentebesturen Hilvarenbeek en Diessen tot 1996 voor het publiek raadpleegbaar.De 'steen' van de enorme klus tot 1996 is de berg opgerold en rolt niet meer terug.
Op woensdag 21 maart werd officieel de gehele overdracht bekrachtigd door de burgemeester R. Palmen en de gemeentearchivaris Yvonne Welings. De bestanden zijn te raadplegen via de website van het Regionaal Archief Tilburg. Op sommige bestanden is wegens de wet bescherming Persoonsgegevens (WBP) een beperking van de openbaarheid gesteld.
De archiefwet bepaalt dat overheidsarchieven na 20 jaar moeten worden overgedragen aan de gemeentearchivaris. Over vier jaar is het al 2016, zouden die leden van de CDA-fractie in de tweede Kamer dan toch gelijk hebben dat het een sisyfusarbeid is?
Lees meer op de site van de gemeente Hilvarenbeek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten