Zaterdagochtend 10 maart namen maar liefst vijftien mensen deel aan de ´Wikidag´. De bedoeling was om het Tilburgs Lexicon te doorlopen op links en foto´s. Nieuwe gebruikers werden aangemeld nadat ze eerst instructie kregen van Dennis Dekker, freelance medewerker digitale projecten. Dekker maakte een ´spiekbriefje´ waarop de wikicodes stonden als ´´schuin´´ en ´´´vet´´´. Ook het aanmaken van interne en externe links blijkt een handigheidje, waarvan je de notatiewijze als het ware moet automatiseren.
Foto's uploaden in de Wiki gaat eenvoudig met een speciale appliquatie in Beeldonline. Er is namelijk keuze uit ruim 100.000 foto´s uit de collectie van Regionaal Archief Tilburg om een lemma uit de Wiki te illusteren. Eenmaal een foto gevonden, dan is het een kwestie van kopiëren van de Wiki-code of nog eenvoudiger met een druk op de knop: ´Voeg toe aan artikel´. In HTML-code verschijnt de gevraagde foto. De Wikiwerker moet de code nog voorzien van tags , maar dan is de upload een feit en is het lemma voorzien van een foto. Zie hier een van de resultaten bij het lemma ´Badhuizen´. Een tweede ´moeilijkheid´ is het aanmaken van interne en externe links. ´Intern´ verwijst de link naar een ander lemma in de Wiki, ´extern´ betekent een doorverwijzing naar een externe website. Hoe ziet zo´n verwijzing eruit? [[Zwijsen, Mgr. Joannes (Kerkdriel 1794 – Den Bosch 1877)|Joannes Zwijsen]] Dubbele rechte haken voor een interne link, met daarachter het lemma zoals in de Wiki vermeld. Rechte streep met daarachter de verwijzingstekt en vervolgens dubbele haken om te sluiten. Een externe link heeft echter maar één haak voor en één haak achter. In plaats van een rechte streep geef je een spatie en schrijf je de verwijzingstekst. Voorbeeld:[http://www.heemkundekringtilburg.nl/ Heemkundekring Tilburg].
Het mag duidelijk zijn dat dit voor vele nieuwkomers abacadabra is. Een foutje sluipt er zo in en concentratie is vereist. De Wikdag werd dan ook verluchtigd met heerlijke bonbons, een goed verzorgde lunch en een drankje achteraf. De Wikiwerkers waren echter enthousiast. Dat blijkt ook uit het aantal nieuwe aanvullingen in de dagen er na. Via ´recente wijzigingen´ kan iedereen zien wie er aan de Wiki heeft gewerkt en welke bijdragen er zijn geleverd. Daarbij hebben enkelen zich opgegeven bij de Wikigroep in Geschiedenislokaal 013. Zo kunnen zij elkaar instrueren en enthousiasmeren om blijvend de Wiki aan te vullen en te verversen. Fanatiekelingen? Ach, ´Werken aan de Wiki is leuk!´
Mooi initiatief! En hopelijk blijft de pagina met 'laatste wijzigingen' dagelijks veranderen.
BeantwoordenVerwijderenJazeker Christian, we doen ons best!
BeantwoordenVerwijderen