maandag 21 mei 2012

Anton Pieck in de Efteling

Anton Pieck (Den Helder 1895-Overveen 1987) begon in 1951 op 56-jarige leeftijd met het ontwerpen van het sprookjesbos in Kaatsheuvel. Pieck was opgeleid tot tekenleraar, en volgde avondlessen aan de kunstacademie in Den Haag. Hij gaf veertig jaar lang tekenlessen aan het Kennemer Lyceum in Overveen, maar schiep daarnaast een reusachtig oeuvre van boekillustraties, tekeningen, kalenderplaten en architectuur-ontwerpen. .
Op 31 mei 1952 werd de Efteling geopend, dit jaar precies zestig jaar geleden. Tot 1952 was De Efteling een sportpark annex speeltuin. Op bijgaande foto wordt het complex ingezegend in 1940 door pastoor A.v.d. Brekel. De foto is afkomstig uit de eigen fotocollectie van het Archief, nr. 056512.


Na al die jaren blijft het attractiepark in Kaatsheuvel onverminderd zeer populair, de gemiddelde Nederlander schijnt in zijn leven 5,2 keer De Efteling te bezoeken. De oorspronkelijke doelstelling ’de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest.’ lijkt zeker te zijn behaald.
Op de grote foto zien we Anton Pieck links zittend bij de opening van het kabouterdorp in 1980. Het kabouterdorp was reeds in 1972 geopend, maar pas in 1980 werden de paddestoelen van de vissers, het schrijvertje, kaboutermannetje en wasvrouwtje gebouwd. Anton Pieck tekende als vanouds voor het ontwerp.
Naast Pieck staat de toenmalige burgemeester van Loon op Zand Ferdinand Fiévez (1920-1991). Ze lijken de burgemeesterskettingen te hebben gewisseld.

De Efteling heeft een eigen archief, dat veel bijzonder materiaal bevat van Anton Pieck. Deze foto kreeg het Regionaal Archief Tilburg cadeau van een voormalige persbureau in Tilburg. In dit jubileumjaar zijn we er extra blij mee, te meer daar we relatief weinig documenten van de Efteling kunnen tonen.

3 opmerkingen:

  1. Een paar jaar geleden heb ik eens geprobeerd iets van een excursietje te regelen naar het archief van De Efteling, maar erg behulpzaam waren ze daar niet. Erg jammer, want ze hebben er prachtig spul. Het Anton Pieck Museum (ook in het park) getuigt daar ten volle van...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad erg jammer.

    Luud de Brouwer en ik hebben twee jaar geleden het genoegen gehad om het archief te mogen aanschouwen.
    Het bevindt zich in een gebouw in de oude speeltuin.
    Het Frans Halsmuseum in Haarlem heeft een paar jaar geleden nog een tentoonstelling georganiseerd over Anton Pieck, maar dat leverde destijds veel kritiek op.

    BeantwoordenVerwijderen