zaterdag 29 december 2012

Het archief in 2012 in vogelvlucht

In 2012 zijn we weer heel actief geweest. Yvonne Welings blogde al over de vele aanwinsten. Zo aan het eind van het jaar geven we een kort overzicht van de overige highlights!

Om mee te starten: onze eigen Startpagina. Die werd in januari gelanceerd.
En in januari werd er nog iets gestart: de Charterbank van Oisterwijk. In het kader van 800jarige jubileum van Oisterwijk werd er diverse keren aandacht aan deze stad besteed.
In januari begroetten we in de studiezaal Samantha van de Kolck, een student Film- en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Tilburg. Zij begon haar onderzoek naar bioscoopcultuur in Tilburg.

In februari toonden we de beelden van het openen van 200 jaar oude documenten uit Alphen en Chaam. Anne Neijnens legde het werk van Marcel van de Wouw (van restauratieatelier De Tiendschuur) vast. Yvonne Welings gaf uitleg bij de documenten.

Ook kregen we burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand op bezoek, en was er reden voor een feestje: de miljoenste naam uit de bevolkingsregisters was ingevoerd in de database. De taart volgde later.

In maart maakten we een serieuze start met het werken aan de TilburgWiki. Een groep enthousiaste mensen kwam luisteren en leren hoe samen gewerkt kan worden aan de TilburgWiki, net als in Wikipedia gebeurt.
En weer werd een mijlpaal bereikt: 100.000 foto's in onze fotodatabank BeeldOnline. Dat zijn niet alleen foto's uit Tilburg, maar uit onze hele werkgebied.

Begin april kwam er een mooie toevoeging in de genealogische database: vanuit onze website kan gelijk ook in de bestanden van Regionaal Archief West-Brabant en Gemeentearchief Roosendaal gezocht worden.
Bezoek krijgen we veel en vaak, maar bezoek vanuit Japan komt niet zo vaak voor. Een groep Japanse vrijwilligers wilde bij ons zien en leren hoe wij met papierconservering omgaan. Deze kennis werd later gebruikt voor het redden van papier na de ramp met de tsunami in Japan in 2011.

Op 12 mei lanceerden we Tilburg op de Kaart, met daarin de Kaart van Zijnen en GoogleMaps, vele monumenten, links naar de TilburgWiki en meer moois.
Ook op YouTube waren we actief: vele nieuwe korte filmpjes werden er geplaatst, onder andere beelden uit de jaren '70 met 'Zot Joke'.

In juni besteedden we aandacht aan de reis van Lodewijk Napoleon door Brabant en in het bijzonder door Oisterwijk en Moergestel. Hans van den Eeden vertelde erover in de Tiliander in Oisterwijk.
Vanuit de TilburgWiki werd een eerste succes getoond: alle panden van de Bredaseweg staan erin, met informatie uit het kadaster. Dank en hulde aan de 'Wikimannen' van de Heemkundekring Tilborgh.
Vrolijke hilariteit ontstond bij de foto van een bijna blote Jango Edwards tijdens de Bikse Fiste in Hilvarenbeek.
Grote klussen werden geklaard: de bevolkingsregisters van Terheijden en die van Gilze en Rijen kwamen online.

In augustus hing ons gebouw vol met 21 grote portretten van moeders uit het archief. We sloten hierbij aan bij Inside Out van het festival Incubate, waarbij verspreid over de stad foto's van moeders kwamen te hangen.
Twee keer hielden we de lezing van Henk van der Linden over Oisterwijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De animo voor deze lezing was enorm.

In september startte het nieuwe cursusseizoen en begonnen we hedendaagse digitale foto's van Tilburgse evenementen te verzamelen in het project Kijk op Tilburg.
Er was bezoek van wethouder Van den Belt uit Geertruidenberg, en we digitaliseerden twee oude wandelkaarten uit Oisterwijk

Onze website moest ook geloven aan de cookiewet. Vanaf 1 oktober werd de cookiemelding geplaatst, minder goed nieuws voor vele websitebezoekers. Leuker nieuws was dat de kwartierstaat van Geertje Aalders in prijs werd verlaagd, en dat  het archief van Schoenfabriek Berkelmans werd overgedragen aan Regionaal Archief Tilburg.
Op 13 oktober zetten we onze vrienden op Facebook en volgers op Twitter in het zonnetje tijdens de Social Media Dag.

Mieke-Nelie van der Heijden schonk een vijftal mooie foto's van de familie Gersons aan het archief, waarover Brabants Dagblad uitgebreid verslag deed. Van het kindertehuis Maria Goretti kwam in november een aantal films beschikbaar via ons YouTube-kanaal. Bijzonder materiaal, dat meteen veel bekeken werd.
Vanuit Drimmelen ontvingen we wethouder Stoop op bezoek om kennis te maken en te laten zien hoe we de collectie van Drimmelen beheren en beschikbaar maken.

Van heel andere orde waren de kinderbrieven die we vanuit Oisterwijk in beheer kregen. Vijftig jaar gaan we deze Brieven aan de Toekomst bewaren, om ze in 2062 pas openbaar te maken.
Met hulp van subsidie van Metamorfoze is in 2012 het archief van de wollenstoffenfabriek BeKa gerestaureerd, schoongemaakt en verpakt. Via de website zijn de gescande registers te raadplegen.
In december publiceerden we over de oudste Tilburgse molenkaart die in Den Bosch was ontdekt. De kaart is uit 1670.

Theo van Herwijnen blogde over opmerkelijks uit de genealogische databanken. Zijn verhalen worden zeer veel gelezen op het weblog. De drie meest populaire posts uit 2012 van Theo zijn:
Tragisch
Huwelijksebijlagen vóór 1811 (1)
en veruit het meest populair: Leeftijden in begraafboeken

Dit jaaroverzicht is uiteindelijk heel lang geworden, maar hierin staat nog  niet eens de helft van wat we in 2012 allemaal uitgevoerd hebben. Het geeft een indruk. We hopen dat al onze lezers, volgers en vrienden met plezier via het weblog, Facebook, Twitter en nieuwsbrief op de hoogte zijn gehouden van onze activiteiten. We gaan er in 2013 weer net zo'n actief jaar van maken!

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, geniet van de jaarwisseling, de oliebollen en de Tilburgse nieuwjaarskoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten