U ziet hier een foto van bierbrouwerij De Wereld , die lag in het buurtschap Het Gat in Raamsdonk. Het Gat was aan einde van de Korte Broekstraat, vlakbij de beek De Donge. Voor het brouwen van bier was naast gerst, gist en hop veel water nodig. Omdat het riviertje De Donge veelal vervuild was door de vele leerlooierijen uit Dongen werd zuiver water uit de eigen waterput gebruikt. Na het stoken van het brouwsel rijpte het bier zo’n drie maanden In de kelders onder de brouwerij. De houten kuipen, die hiervoor werden gebruikt, werden zelf gemaakt.
De familie De Bont was eigenaar van bierbrouwerij De Wereld. Brouwersdochter Maria de Bont (1862-1943) huwde op 3 augustus 1886 met Arnoldus W. F. van Iersel, geboren te Waalwijk in 1862. Het echtpaar kreeg 14 kinderen, waarvan slechts 7 de volwassen leeftijd bereikten. Na de dood van Arnold van Iersel in november 1919 zette zijn vrouw Maria de Bont de zaak voort. De beoogd opvolger zoon Antonius A.J. van Iersel overlijdt reeds in 1920 door een motorongeluk. De brouwerij staat bekend als Wed. A. van Iersel. Als Maria de Bont in 1943 overlijdt, neemt Ad van Iersel de zaken waar. Daar hij tevens burgemeester is in Noordwijkerhout, leidt in de praktijk bedrijfsleider Piet de Visser de brouwerij.
De brouwerij bleef tot 1948 in bedrijf totdat de zaak werd overgenomen door Brouwerij Oranjeboom uit Rotterdam, nu InBev. Wat rest is een flink woonhuis met op de gevel de naam De Wereld.
Van nazaat P. J.van Iersel, zoon van de bekende keel-, neus- en oorarts P.J.M. van Iersel uit Tilburg ontving het Regionaal Archief Tilburg deze prachtige foto met het verhaal !
Deze reactie kregen wij via mail binnen van mevrouw Lobbezoo van Disseldorp:
BeantwoordenVerwijderenOp Donderdag 3 juli 2008 heeft BN/De Stem (verslaggever Paul de Schipper) hierover een artikel
geschreven in de bijlage Stad en Streek.
Piet Vissers op de foto afgebeeld met zijn spullen die hij nog heeft zoals :
Het gevelbord, bierviltjes en een kist aardewerk bierflesjes van bierbrouwerij de Wereld.
In het boek 'RAAMSDONK EN RAAMSDONKSVEER ten tijde van weleer'(Uitgeverij Vèrse Hoeve - Haydenstraat 2 - 4941 AE Raamssdonksveer
ISBN 90-800955-9-7)
is hier ook een artikel over geschreven. Mijn Oom Cees van Disseldorp heeft hier jaren gewerkt.