dinsdag 24 december 2013

Jaaroverzicht van 2013


2013 was een druk jaar, we zaten als archief niet stil. Het is onmogelijk alles de revue te laten passeren in één blogpost. Hieronder daarom een selectie.
De meest populaire blogposts zijn die over een paar aanwinsten. Voor nieuw materiaal is altijd veel interesse. De aanwinst van doopboeken uit 't Goirke en 't Heike met aantekeningen over onwettige kinderen was met stip het meest gelezen. Ook is het stuk over een nieuw oorlogsdagboek enorm veel gelezen. We ontvingen dit dagboek, geschreven door Adeline Janssens, in juli.

Op donderdag 24 januari gingen we met een dertigtal vrijwilligers op bezoek geweest in Heiloo bij Picturae. Dat bedrijf bouwt de databases waar wij al onze genealogische gegevens in opslaan en tonen. Veel van onze vrijwilligers werken uren per week met dit systeem. Tijd om eens kennis te maken!

In januari startte de Werkgroep Joodse Tilburgers met 12 vrijwilligers. Deze groep probeerde een antwoord te geven op de vraag: ’Wie waren de ruim 130 Joodse Tilburgers die in de Holocaust werden vermoord?’ De namen van deze Tilburgers zijn bekend, maar is het ook mogelijk hun gezichten en hun levensverhalen te achterhalen? Brabants Dagblad besteedde hier ruim aandacht aan.
Deze werkgroep haakte in de zomer aan bij Open Joodse Huizen, een initiatief van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Vlak voor de officiële afsluiting van het feestjaar Oisterwijk800 werd ons project Charterbank Oisterwijk feestelijk beïndigd. 21 enthousiaste vrijwilligers hadden zich heelr 2012 ingezet om de oudste geschreven bronnen van de gemeente Oisterwijk toegankelijk te maken voor een breed publiek. De bijeenkomst was in het oude Raadhuis in Oisterwijk. De burgemeester van Oisterwijk zette de vrijwilligers in het zonnetje.

In hoeverre kun je het schrijven van je eigen familiegeschiedenis ‘digitaal leren’? Regionaal Archief Tilburg en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) probeerden het uit met de cursus Familiegeschiedenis. De veertien cursisten zagen elkaar slechts twee keer. De cursus verliep vrijwel geheel via een digitale leeromgeving! Nieuw in archievenland. Reden voor het Archievenblad om er breed aandacht aan te besteden.

In maart verwelkomden we Thijs Torreman als nieuwe directeur voor de Stichting Mommerskwartier.

Donderdagmiddag 14 maart 2013 vond de overhandiging plaats van het oudste document van Tilburg uit 1335 door het bisdom 's-Hertogenbosch. Yvonne Welings vertelt over de inhoud van het stuk. Omroep Tilburg zette het geheel op beeld, waaronder een interview met wethouder Marjo Frenk.
Iets later die maand liep de studiezaal weer vol met publiek, nu voor de presentatie van het boek Tilburg gefotografeerd door Schmidlin - Verborgen schatten van het archief.


Voor de profielwerkstukken die in het voorgezet onderwijs gemaakt moeten worden, ontvingen we regelmatig scholieren. Leerlingen van Odulphuslyceum en Theresialyceum deden bijvoorbeeld onderzoek naar het Bels Lijntje en de Leerfabriek in Oisterwijk.

Ondertussen was ons educatieve materiaal over Marietje Kessels aangepast, nieuwe vormgeving, nieuwe manier van werken. Schoolgroepen gingen ermee aan de slag met groot succes. Omroep Tilburg maakte opnames, die in januari 2014 te zien zullen zijn.

We werkten samen met de Stichting Stedelijke Godshuizen in Geertruidenberg, in het kader van 800 jaar stad, en we organiseerden een bonte avond met de Heemkundekring Tilborgh. Na Oosterhout is nu ook een Tijdmachine Gilze en Rijen in de maak.
Van Geertruidenberg werden later in het jaar mooie prenten online geplaatst.

We verzamelden foto’s van Tilburgse evenementen onder de titel Kijk op Tilburg. Op audiovisueel gebied kwamen een paar korte filmpjes van de Bikse Fiste online te staan.
Soms krijg je als archief heel bijzonder, bijna mysterieus materiaal binnen. Zo kregen we grote rollen met negatieven van Persbureau Zuid. Koempalen… wel eens van gehoord? Ondertussen zijn de negatieven gedigitaliseerd. Prachtig materiaal!

Groot was het verdriet bij het verlies van twee collega’s. Op 31 mei overleed Marty Dost en op 29 november Piet Horsten.

In juli bereikten we een belangrijke mijlpaal: het notarieel archief van Tilburg (54 meter aan archiefdozen in totaal) kwam digitaal beschikbaar! Dit was een grote stap. Het notariële archief, dat eerst alleen via het Onderzoekerscentrum was in te zien m.b.v. microfiches, komt nu via de website de huiskamers binnen waardoor onderzoek ook vanuit thuis kan plaatsvinden.

Augustus stond in het teken van de voorverkiezing van Stuk van het Jaar. Via Facebook kon uit 10 mooie stukken gekozen worden. De Kaart van Zijnen won en was onze inzending voor de landelijke verkiezing in oktober. We eindigden als 8e in die landelijke verkiezing, waaraan 41 archieven meededen.

In de collectie doken foto’s op van soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wie waren deze mannen? We hebben de raadsels nog niet opgelost.


Tijdens Open Monumentendag stroomde de hal vol met bezoekers. Die kwamen ‘Op de thee bij Willem II’. Onze look-alike was niet te onderscheiden van de echte Koning Willem II, die ons gebouw in 1847 liet bouwen. Ademloos luisterden velen naar zijn verhaal.


In oktober kwam archivistisch Vlaanderen naar Tilburg tijdens een bezoek uit Leuven en later tijdens de Brabantse Archivarissendag. Op die laatste kwamen ook veel archiefmedewerkers uit Noord-Brabant erbij. Momenten om kennis uit te wisselen, te netwerken en ons werk te laten zien.

En klassenfoto's lijken helemaal 'in' te zijn in 2013! De werkgroep Joodse Tilburgers begon met een klassenfoto van de HBS, we ontvingen er een uit Tilburg uit 1931 van een school uit de Korte Schijfstraat, een uit de wijk 't Goirke van rond 1899, een van de Textielschool en een uit Oisterwijk van begin 20e eeuw. Uiteraard kregen we veel meer nieuw materiaal binnen. Yvonne Welings blogde daar regelmatig over, en verzameld alle aanwinsten in een aparte blog die één dezer dagen verschijnt.

Rest ons iedereen hele fijne dagen te wensen, een goed uiteinde en een mooi nieuw jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten