donderdag 13 januari 2011

Een opmerkelijke tweeling in Hilvarenbeek








Neen, het zijn niet twee scans van dezelfde geboorteakte. Lees maar verder.

Een opmerkelijke tweeling in Hilvarenbeek

In 1816 heeft er te Hilvarenbeek een opvallende gebeurtenis plaatsgevonden:
De geboorte van een tweeling, twee meisjes. Het opvallende is, dat beide meisjes de voornamen Elizabeth Wilhelmina krijgen (zie bovenstaande akten). In eerste instantie denk je dan, dat de geboorteakte van één meisje per ongeluk dubbel is ingeschreven, maar als je dan van beide meisjes een overlijdensakte vindt, wordt het anders.

Op folio 13 van het geboorteregister van Hilvarenbeek van 1816 is de geboorteakte ingeschreven van Elizabeth Wilhelmina, dochter van Arnoldus Wilhelmus van Nunen en Johanna Hendrina Pijnenborg. Deze dochter is op 6 oktober 1816 om 6 uur ´s middags geboren. De aangifte geschiedt op 6 oktober 1816 om 6 uur ´s middags.

Op folio 13 verso van het geboorteregister van Hilvarenbeek van 1816 is de geboorteakte ingeschreven van Elizabeth Wilhelmina, ook een dochter van Arnoldus Wilhelmus van Nunen en Johanna Hendrina Pijnenborg. Deze dochter is ook op 6 oktober 1816 om 6 uur ´s middags geboren. De aangifte geschiedt ook op 6 oktober 1816 om 6 uur ´s middags.

De vader van de tweeling is dus blijkbaar direct na de geboorte van de tweeling naar het gemeentehuis gegaan om aangifte van de geboorte te doen, als we tenminste de datum en het uur van aangifte en geboorte mogen geloven!

Op dezelfde dag doet vader Arnoldus van Nunen om 8 uur namiddags aangifte van het overlijden van één van genoemde twee dochters:

Op 6 oktober 1816 is te Hilvarenbeek om 7 uur ´s middags overleden (folio 9 verso):

Elisabeth Wilhelmina van Nunen, oud één uur, geboren Hilvarenbeek, dochter van Arnoldus Wilhelmus van Nunen en Johanna Hendrina Pijnenborgh.

Op 6 juni 1817 is te Hilvarenbeek om 11 uur ´s morgens overleden (folio 7 verso):

Elisabeth Wilhelmina van Nuenen, oud acht maanden, geboren Hilvarenbeek, dochter van Arnoldus van Nuenen en Johanna Hendrina Pijnenborgh.

Wat de vader voor beweegredenen heeft gehad om beide dochters dezelfde voornamen te geven, is mij niet duidelijk. Heeft hij wellicht een voorgevoel gehad, dat de ene dochter slechts kort zou leven en hij kostte wat kost een dochter Elizabeth Wilhelmina wilde hebben?

Ik was graag bij de aangifte van de geboorten aanwezig geweest. De ambtenaar zal de vader toch wel naar de reden hebben gevraagd van de merkwaardige naamgeving?


4 opmerkingen:

  1. Je zou de doop eens moeten bekijken. Misschien is de eerste dochter wel voorzien van een nooddoop en direct daarna overleden, zodat de tweede dochter dezelfde naam kon krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens het doopboek van de r.k. parochie Sint Petrus te Hilvarenbeek (toegang 1283, inv. nr. 658) is slechts één van de twee kinderen gedoopt. Het andere kind zal overleden zijn, nog voordat het gedoopt kon worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De dag na de geboorte van de kinderen overlijd de moeder Johanna Hendrina Pijnenburg om 11 uur in de avond op 7-10-1816. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een zeer moeilijke bevalling was en dat het aannemelijk is dat het ene kind dood geboren werd en zo het tweede kind de zelfde naam kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een doodgeboren kind krijgt geen naam, en wordt ook niet als geboren in het geboorteregister ingeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen