vrijdag 28 augustus 2009

Familiegeschiedenis blijkt ´in´

Foto: Pix4profs/Jan Stads

In het blad Elsevier stond een interessant artikel over Familiegeschiedenis.´Mooie verhalen ontdekken in de eigen familiegeschiedenis was nog nooit zo gemakkelijk.´ Het artikel geeft voorbeelden van succesvolle romans die ´onlangs´ zijn uitgekomen: Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, De eeuw van mijn vader van Geert Mak, Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer.

Om tot een goed verhaal te komen, geeft Elsevier een aantal tips:
1. Hoe vind je een meeslepende hoofdpersoon?
2. Doe dan stamboomonderzoek
3. Leef je goed in
4. Interviewen: goed luisteren
5. Nuttige bron: archieven
6. Begin niet te laat met schrijven
7. Publiceer desnoods in eigen beheer
Het aardige van deze aanbevelingen is dat Elsevier het archief zo'n prominente rol toe bedeelt. Inderdaad vormt het archief de bron van onderzoek.

Regionaal Archief Tilburg organiseert ook cursussen zoals stamboomonderzoek, huizenonderzoek, oud schrift en fotografie. Laatst zaten we in een vergadering te denken of een cursus ´Verhalen schrijven´ wel passend was voor het archief. ´Zou het niet beter zijn als een activiteit van Stadsmuseum Tilburg?' We meenden van wel. Maar nu ik dit artikel lees, denk ik inderdaad dat wij als archief heel goed een dergelijke cursus kunnen ontwikkelen. Onze doelstelling is immers om de toegankelijkheid van onze archieven te vergroten. Door een cursus leer je inderdaad hoe de bronnen te bevragen, hoe te selecteren en te interpreteren. Vaardigheden om onderzoek te doen is doelstelling nummer I. Wat let ons om er enkele lessen schrijfvaardigheden aan toe te voegen?

Ik ben al over de streep. Volgend jaar gaan we iets doen met onderzoek en verhalen schrijven...Schrijf je eigen familiegeschiedenis....hartstikke interessant!

4 opmerkingen:

Christian zei

Op het BHIC, locatie Grave geven we al twee jaar op rij aan verschillende groepen cursussen 'verhalen schrijven'. Die zijn erg succesvol en bovendien leuk! Met andere woorden: doen! :-)

Petra Robben zei

Dag Christian

Ga ik zeker doen. Ik zal me eens oriënteren op een docent of enkele docenten. En wat doen jullie met ed verhalen? Plaats je die ergens op jullie site?

Christian zei

@Petra: Wij werken samen met de auteur van het boekje Het belangrijkste verhaal", Monica Boschman, maar er zijn vast meer professionele verhalenschrijvers en -vertellers en -docenten. Als ze geschikt zijn, worden de afgeleverde 'werkstukken' geplaatst op onze website, maar natuurlijk mag iedereen dat zelf bepalen. Of gewoon over hele andere dingen schrijven.

Jantiene zei

Nog een boek over het schrijven van familiegeschiedenis: Hoe schrijf je familiegeschiedenis