woensdag 5 november 2008

Regionaal Archief Tilburg op Youtube - No limits!

In september is het Regionaal Archief Tilburg gestart met een eigen kanaal op Youtube. Inmiddels zijn er vijf filmpjes te zien, waarvan er drie gaan over Carnaval rond 1970.
Één filmpje laat beelden zien van de diësviering van het Sint Odulphuslyceum in Tilburg uit 1940. Het filmpje stond amper een week op Youtube toen de maker contact met ons opnam en aangaf meer informatie over de personen in de film te willen geven zodat er een betere beschrijving gemaakt kon worden. De functionaliteit van Youtube staat het toe om in het filmbeeld teksten toe te voegen waarmee je namen aan beelden kunt koppelen. Het filmpje krijgt daardoor veel meer informatieve waarde.
Bovendien toont dit aan dat er geen leeftijdslimiet is aan de gebruikers van internet in het algemeen en Youtube in het bijzonder. De maker is namelijk 83 jaar oud.Een sprekend voorbeeld van informatieverrijking, enkel en alleen door het materiaal op een bekende en veelgebruikte website toegankelijk te maken.
Het leven voor een archiefdienst is niet moeilijk. :-)

2 opmerkingen:

Christian zei

Grafisch vind ik er die YouTube-labels niet echt uitzien, maar een mooie functie is het wel!

Ik heb zelf in YouTube wel eens geëxperimenteerd met die soort van notes, zoals je ze ook in Flickr hebt. Een soort hotspots.

Wat ik me nog afvroeg: wordt de tekst in die labels ook mee doorzocht, als iemand in YouTube/Google een zoekvraag ingeeft?

Beneminlux zei

Het oog wil ook wat... Ben ik met je eens, maar goed, het werkt wel. Het gegeven paard en de bek, denk ik dan.

Zoeken naar woorden in die teksten werkt niet, dat heb ik even getest. Binnen Youtube komt het resultaat niet terug, en dan neem ik even aan dat Google er ook geen raad mee weet. Overigens denk ik niet dat dat bij Flickr anders is.