In 2009 is het 200 jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg van koning Lodewijk Napoleon. In de Stadstraat (die daarom zo heet) lag het huis van de toenmalige burgemeester (in goed Frans maire genaamd) Thomas van Dooren waar de ceremonie plaatsvond.
Het jubileumjaar is aanleiding voor het Regionaal Archief Tilburg om een project te starten getiteld: Geboren in 1809. Met behulp van ongeveer 60 vrijwilligers, meer of minder geoefende genealogen, proberen we van alle Tilburgers die in 1809 zijn gedoopt cq. geboren, een biografie online te krijgen.
Voor dat doel kunnen de onderzoekers gebruik maken, net als de rest van de wereld, van onze genealogische database. Om de biografieën te publiceren maken we gebruik van een wiki. In deze wiki kan bij elke persoon een koppeling worden gemaakt naar de bronnen die in onze online databases zitten, zowel de genealogische bronnen als de foto's in de beeldbank.
Dat is bijzonder! Op deze manier kan een bezoeker straks zijn onderzoeksresultaat direct aan de (digitale) bronnen koppelen! En iedere volgende bezoeker kan probleemloos doorklikken naar die bronnen en zelf zien (of controleren) dat de gegevens kloppen.
Een voorbeeld kun je bekijken op de pagina van Joannes de Brouwer.
Dit is een eerste stap naar een verdere koppeling van informatie in databases en onderzoeksresultaten. Dat is een primeur in Nederland voorzover ik dat kan overzien.
In de toekomst willen we graag dat onze bronnen gebruikt worden door derden (particulieren en (archief)instellingen) en kunnen we bronnen uit (dezelfde) databases van andere (archief)instellingen koppelen in deze zelfde wiki.
10 opmerkingen:
Wat een ontzettend leuk en goed idee. En inderdaad kan je straks, zoals je ook al schrijft, ook weer in bijvoorbeeld je genealogische database een verwijzing naar die wikipagina opnemen als een soort nadere toegang.
Is die zekere De Brouwer overigens familie van?
Tim
Ziet er alweer wat gevulder uit, nadat ik de vorige keer al eventjes mocht spieken! :-)
Ik blijf het embedden van die originele aktes erg mooi vinden. Volgens mij is dit inderdaad een unieke koppeling tussen de archiefbron en de onderzoekspublicatie.
Ook al op z'n goed Frans: chapeau!
@Timmietovenaar
Die koppeling vind ik zelf ook het spannendste onderdeel. Vooral met externen. Delen hè :-)
En ja, het is een directe voorvader van me. Puur toeval...
@Christian
Dank je!
Ik ga via jou nog een verzoek doen om uit jullie database (als die online komt...) ook te mogen koppelen. En vice versa. Als we dat voor elkaar zouden krijgen... Brabant rulez! ;-)
Luud, petje af, mijn felicitaties!Mag ik als 'Hollander' een voorzichtige suggestie doen, of is het Brabanders-only? ;-)
Het Nationaal Archief heeft sinds kort (soft launch) embed-functionaliteit op de beeldbank, dus zaken uit die beeldbank (vooral foto's en kaarten, maar in toenemende mate ook scans van documenten) kunnen ook worden opgenomen. Vast en zeker zitten daar ook zaken tussen die betrekking hebben op het cohort Tilburg 1809!
@Albert
Je kunt in ieder geval tegen een grapje :-)
Lijkt me een prima idee! Dat zouden we moeten testen. Is dat nu al safe om te doen? Of gaat met de ombouw van de website en beeldbank straks het deeplinken anders?
@Luud: Stuur dat verzoek maar door hoor! Ik promoot het graag! :-)
Deze maand zou die database online moeten komen, trouwens.
Zometeen zal ik vanaf mijn blog nog even een linkje leggen naar jouw post. Door de nieuwjaarsborrel zit een uitgebreide post er niet in, maar ja... Wat valt er toe te voegen als iets goed is hè? Helemaal niets...
En goed, dat is-ie!
@Albert
Maar ik kan het wel uitproberen dus? Als test. Want het is wel spannend als we dat soort dingen echt kunnen gaan koppelen tijdens de zoektocht in het project 1809.
Natuurlijk kun je het nu al uittesten, het staat online!
Even een nabrander:
Bij Peerke Donders wilde ik als Trivia vermelden dat hij nog voorkomt in het prachtige nummer "straatnaambordjesblues" van Harrie Jekkers (http://www.youtube.com/watch?v=m-wnBJLOFdg vanaf 2 minuut 40), maar: het is wel een WiKi, maar alleen toegankelijk voor de 60 medewerkers.
Zijn er nog plannen om het geheel (later) open te zetten voor de boze buitenwereld? Of is Beneminlux z'n vertrouwen in user generated content opeens verloren? ;-)
@Albert
Het is inderdaad de bedoeling dat de Wiki straks een meer open karakter gaat krijgen. Hoe dat precies gaat werken, daar hebben we nog niet over nagedacht. Dus reken er maar p dat je je info op een later tijdstip hier kwijt kunt! :-)
Een reactie posten