zondag 6 september 2009

Heemkring Molenheide breidt uit ....


Op vrijdagavond 4 september 2009 vond de officiële opening plaats van het gebouw 't Oude Raadhuis van de Heemkring Molenheide. Het pand is gelegen aan de Nieuwstraat in Gilze. Achter het gebouw is een prachtige heemtuin, ook wel boerenblomhof genoemd. De heemkring had tot voor kort enkel de bovenverdieping en een kamer op de begane grond in gebruik. Na het vertrek van deze organisatie is het pand met hulp van de vele vrijwilligers grondig gerenoveerd. Vloeren werden vernieuwd en wanden voorzien van een nieuwe verflaag. De plaatselijke rabobank sponsorde de nieuwe computers. De kring telt ruim 400 leden.


De heemkring heeft ook een museale functie. Naast aandacht voor collectievorming worden er jaarlijks tentoonstellingen georganiseerd rondom een historische thema. Op dit moment is er een presentatie rondom Onze Jongens in de Oost’ over oud-Indie- en Nieuw-Guineagangers.


De voorzitter Bert Wagemakers heette een ieder welkom en onthulde de toekomstvisie voor de komende vijf jaar, met name educatie zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De wethouder van cultuur Mevr. H. (Hatice) Can-Engin (PvdA) prees de inspanningen van de kring.Tijdens de avond was er ook gelegenheid om het gebouw te bekijken. Op de eerste verdieping is er studiezaal gecreëerd voor genealogische onderzoekers. Cor Schrauwen demonstreerde de database van de inwoners van Gilze en Rijen in Pro-Gen.


Kortom een geslaagde avond, die vooral ook erg gezellig was.

Geen opmerkingen: