Als Regionaal Archief Tilburg zouden we dat wel willen. Studenten die de deur plat lopen om bij ons interessante onderzoeken te doen. Tot nu toe komen er niet zo heel veel. Af en toe zie je een jonge man of vrouw tussen de vaste bezoekers in de studiezaal zitten. Maar aangezien het archief al een hele poos vele bronnen digitaal aanbiedt, weten we niet wie er vanaf de thuiscomputer inlogt op onze website en databases.
Enfin, we doen er alles aan om de doelgroep - die van de studenten - te bereiken. Zo deden we mee aan een (commerciële) oproep om te adverteren op de studentenplattegrond, die elk jaar gemaakt wordt ter verwelkoming en oriëntatie van de nieuwe studenten. Over enkele weken vindt hier de TIK-week plaats: de Tilbugse Introductieweek. Regionaal Archief Tilburg bedacht voor de advertentie een leuke slogan: 'Waar is iedereen? Onderzoek doen @ Regionaal Archief Tilburg. Een historische foto van een leeg klaslokaal als illustratie. De plattegrond komt in de vele studentenhuizen te hangen in de centrale ruimtes zoals de keuken, de gang of de 'fusie'.
Alle beetjes helpen, maar soms komt er onverwachte hulp (van bovenaf?) Zo lazen we deze week in het Brabants Dagblad dat de Universiteit van Tilburg het Duvelhok mag kopen van gemeente Tilburg. Deze oorspronkelijke textielfabriek staat schuin tegenover Regionaal Archief Tilburg dat eveneens een fabrieksfunctie heeft gehad. Het Duvelhok moet een studentencentrum worden met een mensa, ruimte voor lezingen en symposia en werkplekken voor de studenten. Dit alles is gelegen in het Veemarktkwartier en de nieuwe plannen sluiten aan bij de profilering van Tilburg Studentenstad.
Enige tijd geleden was er nog sprake van verhuizing van het archief naar het Drögegebouw in de Goirkestraat. Goed dat dit plan gecancelled is. Het archief kan een goede bijdrage leveren aan de missie van gemeente Tilburg: ruimte bieden aan de studenten en participeren met de nieuwe overbuurman, de Universiteit van Tilburg.
2 opmerkingen:
Ik vind het geweldig dat de nieuwe studenten op deze manier betrokken worden bij een belangrijke deel van de geschiedenis van Tilburg. En ook leuk om te vernemen dat het Archief in de historische locatie blijft waar het nu zit; mooier kan het toch niet? Van lancierskazerne via textielfabriek en hogeschool naar de huidige functie
gr. Henk van Mierlo, Nuenen
Henk, ik ben het helemaal met je eens. Dank voor je reactie.
Een reactie posten