vrijdag 30 juli 2010

Historisch familieboek Kanters uit Dongen ontdekt

Bij protestantse families zie je het vaker. De Statenbijbel wordt en werd bij een kerkelijk huwelijk uitgereikt en belangrijke markeerpunten van een familie zoals een doop, huwelijk en overlijden worden voorin de bijbel genoteerd. Een statenbijbel wordt niet voor niets het boek der boeken genoemd.

Vandaag is een register geschonken door Wim de Bakker, waarin op een soortgelijke wijze familiegegevens zijn aangetekend. Het zijn genealogische aantekeningen van de familie Canters, ook wel als Kanters gespeld. De ick-persoon uit het register is Adriaen Cornelis Canters, wonende op de Heuvel in Dongen.Hij begint in 1710 op te schrijven hoe het met zijn bezittingen is gesteld. Hij koopt een boom van Naef Janssen achter de bergen voor veertien guldens, maar ook een kavel met eikenbomen. De akten zijn doorgehaald, er staat een streep door heen, dat gebeurt vaker wanneer een schuld is voldaan. Rond 1731 verandert het handschrift, De ik-persoon is in april van dat jaar overleden, voor het luiden van de klokken is betaald.

Het aantekenen over bezit en schuld wordt tot 1746 voortgezet. Achterin het register zijn vanaf 1747 de genoemde familieaantekeningen bijgehouden tot 1836, de familie is dan verwant aan de famlies Van Rooij en Broeders. De C in de familienaam Canters maakt plaats voor een K. Bijzonder zijn ook de recepten in het register zoals om den roden loop te stoppen en om brant salf te maken.

Eigenlijk gun je iedere familie zo'n historisch familieboek....

2 opmerkingen:

A zei

Interessant!!
Het komt wel erg dicht bij mij, aangezien Joanna Adam Kanters in 1796 mijn stamboom binnenrolt.....

Kan dit register (digitaal??) worden ingezien c.q. gecopieerd??

A. van Rooij

Isabelle zei

@ A. van Rooij.
Fijn dat u interesse heeft. U kan best met mij (mv Heyvaert) contact opnemen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik ben via het nummer van het Regionaal Archief Tilburg te bereiken van dinsdag t/m vrijdag (0135494570)