maandag 19 juli 2010

Speuren binnen en buiten het Archief


Onze bezoekers hebben allemaal hun eigen reden om te spitten in de archieven.
Genealogie, historisch en wetenschappelijk onderzoek, gewoon nieuwsgierigheid en bijvoorbeeld geocaching.

Geen pijltjes op de stoep getekend met krijt maar een speurtocht met aanwijzingen verpakt in raadsels en opgaven of door middel van GPS coördinaten.
Alleen al in Tilburg zijn er tientallen caches verstopt. Bij ieder cache hoort een inleidend verhaaltje. De laatste weken zijn er een aantal nieuwe caches bijgekomen met een link naar de geschiedenis van Tilburg. Vlak bij het archief ligt er nu ook een verstopt met een link naar het verleden van het pand waar wij gehuisvest zijn.
Wil je Tilburg en wijde omgeving beter leren kennen en ondertussen je kennis over allerlei zaken uitbreiden: Geocaching kan daarbij een hulp zijn.
Maar pas op voor verslaving.
Sinds het begin van dit jaar is er een nieuw cachetype bijgekomen, de Wherigo cache. Een Wherigo wijkt af van de andere cachetypen omdat deze interactief is en geen gebruik maakt van een gewone cachebeschrijving. Tijdens het lopen van de route kun je bijvoorbeeld informatie krijgen afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. Ook is het mogelijk dat je gegevens in moet voeren voor je verder kunt. Een Wherigo is niet altijd een cache maar kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld plaats-specifieke informatie te verschaffen tijdens een (stads)wandeling of voor het spelen van real-life adventure games.
Met dank aan GoudHaartje

3 opmerkingen:

Mirjam zei

Spannend, maar als beetje digibeetje snap ik het nog niet echt. Zoals zo vaak: het zoeken is leuker dan het vinden of (oude wijsheid) het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak. Leuk is ook het ruilspel dat er nog aanvast zit...Wie zet zo'n spel op en onderhoud het??? Nou moet ik ook aan de GPS, geen tijd, help.

Jojanneke zei

Wat mij nou heel leuk lijkt is om het een keer te testen met een aantal collega´s. Kijken wat je ermee kan, hoe het werkt, of we het leuk vinden. Is vast ergens als kant en klaar pakketje te boeken, waarbij je de gps-apparatuur kunt huren.

Luud zei

Wij hebben al een jaar lang een apparaat in huis, maar het komt er steeds niet van.
Er zijn inderdaad hele community´s actief op het gebied van geocaching. Zou misschien ook een leuk thema zijn voor een zaterdagactiviteit. Dat iemand daar over komt vertellen en eventueel de rol van geschiedenis en/of archief daarbij kan vertellen.

Leuke post!