Gemeentearchivaris Yvonne Welings en hoofd archief Luud de Brouwer wachtten het tweetal op in de hal van de Kazernehof 75. Onder het genot van een toepertoetje vertelde Yvonne de voorgeschiedenis van het archief, de groei van het Tilburgse gemeentearchief naar een regionaal archief, de verzelfstandiging, de groei van het aantal meters archiefplanken, het beheer van particuliere collecties en ontwikkelingen omtrent digitalisering.
Digitalisering heeft grote invloed op het werk van het archief. In de toekomst zal materiaal digitaal geleverd worden door de gemeenten uit het werkgebied. Het ‘inrijden’ van meters archiefdozen is dan verleden tijd. Hoe gaat het archief daarmee om? Luud de Brouwer: “We zullen als bij een slakkenhuis toch altijd het papieren archief meedragen en koesteren. Er zal nog veel papier bijkomen de komende tijd, maar voor de toekomst zijn we inderdaad aan het nadenken samen met de gemeenten hoe we dit digitale archiefmateriaal gaan beheren en aanbieden aan de gebruikers”. Yvonne en Luud benadrukken de samenwerking met andere archiefinstelling in deze toelichting.
Maar daarnaast is de nauwe band met archiefbezoekers als onderzoekers ook zeer belangrijk. “We streven naar bezoekers als ‘doeners’, niet alleen als ‘kijkers’.” aldus Luud, “Door kennis te delen, binnenkort via een archiefwiki, betrekken we onze bezoekers bij het vergaren van kennis uit het archief en stimuleren we het delen van kennis met anderen. ‘Geboren in 1809’ is daarvan een goed voorbeeld”.
Uiteraard kwam tijdens het bezoek het Dröge-pand ter sprake. Marjo Frenk zei hierover dat een verhuizing van Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg naar Dröge van de baan is. Het raadsbesluit om een unilocatie te vormen samen met Audax Textielmuseum Tilburg daarmee is losgelaten. Diverse scenario's zijn nu mogelijk voor het Dröge-pand. Welke gekozen wordt is nog niet duidelijk. Wat betekent dit voor het archief en het stadsmuseum? Aanpassingen aan het historische pand aan de Kazernehof zijn dan noodzakelijk. Om een beeld te krijgen van het gebouw volgde een rondleiding door de studiezaal en de archiefbewaarplaats.
In de archiefbewaarplaats werd duidelijk hoe divers de collectie van het archief is. Een kaart van drie bij vier meter, charters met lakzegels, archieven van politieke partijen, bladmuziek, dozen vol glasnegatieven, opgerolde tekeningen van de Tilburgse kunstenaar Clijsen.
Vele vragen werden gesteld: waarom duizenden glasnegatieven van Schmidlin bewaren, wanneer besluit je iets te restaureren, hoe bepaal je het historische belang van een archiefstuk? Interessante discussies! Uiteindelijk werd geconstateerd dat voor de ontwikkeling van de stad Tilburg en de regio het verleden van grote en vaak onschatbare waarde is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten