donderdag 18 november 2010

Presentatie Digitaal Oorkondenboek Noord-Brabant

Op 17 november 2010 is de website van het Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant (http://www.donb.nl/) gelanceerd in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De website bevat een database met de oorkonden van het Land van Heusden en Altena en van de heerlijkheden Cuijck, Ravestein, Megen, Boxmeer en Bokhoven vanaf 722 tot 1312. Deze website is de voorzetting van het lijvige, tweedelige Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312. Het eerste deel, door H. Camps, bevat de oorkonden van de Meierij van ´s-Hertogenbosch. Het tweede deel bevat de oorkonden van de heerlijkheden Breda en Bergen op Zoom. Voor dit deel waren M. Dillo en Geertrui van Synghel  verantwoordelijk.(Deze oorkonden staan niet op de website van het Digitaal Oorkondenboek). In de database worden de eerste 70 van de ongeveer 750 oorkonden - met afbeeldingen- toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden in de middeleeuwse geschiedenis van Noord-Brabant. Dit enorme karwei is het werk van dr. Geertrui van Synghel.

De website wordt geflankeerd door een educatief programma (Wie schrijft, die blijft) voor het primair onderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Dit programma werd gepresenteerd door Ivonne Lipsch (consulent cultuurhistorie RHC Eindhoven). Ik werd er heel enthousiast van: Door middel van een verhaal over een valse oorkonde (geschreven door jeugdboekenschrijver Gerard Sonnemans), een rondleiding in het archief en een spel ´het geheimzinnige handschrift´ maken kinderen kennis met oorkonden, scriftcultuur en de middeleeuwse leef- en ideeënwereld.

4 opmerkingen:

Mirjam Heijs zei

Zo jammer dat de eerste 2 delen al in druk zijn uitgebracht!! (Meijerij en Breda is mijn terrein) Ik vind het een geweldig mooie website deze DONB wat een verrijking. Proficiat aan de makers

Luud de Brouwer zei

Het gekke blijft wel dat elders op de website van het ING het oorkondenboek van Noord-Brabant dat in druk is uitgegeven wel te vinden is!

http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/OorkondenVanNoord-brabant694-1312/onb

Jojanneke zei

Wat is het verschil tussen een oorkonde en een charter?

Astrid zei

@Jojanneke

Een oorkonde is een andere benaming voor een charter.