zondag 28 november 2010

Spectaculaire bankoverval in Tilburg

In oktober 1965 werd Tilburg geconfronteerd met de eerste echt grote bankoverval in Nederland. De Amrobank aan de Heuvel (toen nog Heuvelring) werd in iets van 7 minuten overvallen en een grote buit werd meegenomen. Het bleek te gaan om een internationaal opererende groep, politiekorpsen in Frankrijk, Duitsland en Italië hebben meegewerkt tijdens het onderzoek.

De bankoverval is nu 45 jaar geleden. Reden voor Omroep Brabant om de zaak nog eens te belichten. Aan de hand van archiefmateriaal en verhalen van ooggetuigen wordt geprobeerd de situatie opnieuw te beschrijven. Yvonne Welings, gemeentearchivaris, leest uit het procesverbaal voor hoe het er in de bank aan toe moet zijn gegaan en een ooggetuige, Moniek Toebosch, geeft haar verhaal. Zij was destijds 17 jaar en stond toevallig aan de overkant van de straat. De rechercheur van destijds, Frank Kremers doet verslag vanuit de kant van de politie.

Spanning en sensatie! De stad in rep en roer! Het politiedossier, in de collectie van Regionaal Achief Tilburg, is een dik pak papier, en wordt nog niet vrijgegeven. Stukken uit het politiearchief zijn pas 75 jaar na dato in te zien. Nog even wachten dus.

3 opmerkingen:

Mirjam Heijs zei

Het VPRO-programma Andere Tijden besteedde in januari 2005 ook een uitzending aan deze eerste 'professionele' bankoverval: http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/20773417/ met (veelal dezelfde) tekst en uitleg!

Anoniem zei

wij woonden in het garagebedrijf naast de bank en was 4 jaar, ik was bang omdat er zoveel politie bij ons op het dak stond

carin uijtdewilligen

Luud de Brouwer zei

@Carin
Dat zal zeker ongelofelijk spannend zijn geweest op die leeftijd!