zondag 17 juni 2012

Bijna blote Jango Edwards schreef historie in Hilvarenbeek

Op 23 en 24 juni vond het Festival Elastiek in Hilvarenbeek plaats met het Vrijthof als centrum van het gebeuren. Beek kent een traditie op het gebied van culturele evenementen zoals de Groot-Kempische Cultuurdagen en de Bikse Fiste oftewel de Beekse Feesten. De toegang was en is altijd gratis !!!

We schrijven het jaar 1979 wanneer het Vrijthof bij de kerktoren van Sint Petrus zich vult met bezoekers. De Vrijthof in Hilvarenbeek is van oudsher een cultureel trefpunt. In het vroegere jongerencentrum Lieve Hemel werd het initiatief geboren voor dit open lucht gebeuren. De legendarische RK Veulpoepers BV waren vaste gasten, maar ook Doe Maar trad er op. Naast optredens waren daar natuurlijk de kraampjes die vooral uit de linkse hoek afkomstig waren. Buiten het Vrijthof kon men genieten van straattheater en volksmuziek.

Een artiest, die een schok bij het publiek teweeg bracht, wil ik u niet onthouden. Vrijwel naakt trad Jango Edwards in 1979 de bühne op, de edele delen slechts verhuld met een kleine schaamlap. Tussen het publiek stond ik ook als jongere in die tijd. Maar pas nu met de foto die we onlangs hebben gekregen kan de andere kant bekeken worden, het Vrijthof vol met mensen en enthousiast klappend met de muziek van Edwards.

Wat een tijd en een idealisme. Voor de organisatoren van de Bikse Fiste werd het steeds moeilijker het jaarlijkse event te herhalen. Na vijf jaar was het afgelopen met de Bikse Fiste...

Maar dit weekend kunt u nog genieten van Elastiek, dat zonder de Bikse Fiste misschien niet had bestaan.

4 opmerkingen:

Denallo zei

Ik was ook getuige van deze spraakmakende en inmiddels historische performance van Django.
Django werd in een adem genoemd met de Bikse Fiste en Fuste.
Dat waren nog eens authentieke tijden !! Toen waren het nog Bikse Fiste, zoals Mundial in den beginne Mundial was: vrijheid blijheid en peace en respect voor iedereen.

Yvonne Welings zei

Bedankt voor de leuke reactie.

looi zei

De foto van Jango (van Huub van Meel) is begin jaren '80 nog geplaatst in een Hongaarse krant. In het Oostblok vond men in deze foto hét bewijs van de westerse decadentie en perversiteit. Er was wel een balkje over z'n bips geplaatst.

Yvonne Welings zei

Afgezien van de vermeende decadentie vraag ik af of deze foto nu anno 2012 nog gepubliceerd zou worden. Als facebook zelfs een verkiezingsaffiche van de PSP weert wegens de blote dame zijn tijden in die zin ook weer erg veranderd.