dinsdag 1 oktober 2013

Stadsarchief Leuven op bezoek bij Regionaal Archief Tilburg


Rondleiding door het depot
Vrijdag 27 september hadden de medewerkers van Stadsarchief Leuven en de vrijwilligers van het project  Itinera Nova hun jaarlijkse studiereis. Ditmaal bracht hen die naar Tilburg. Voor de middag stond een bezoek aan restauratieatelier De Tiendschuur op het programma, in de middag kwamen ze een kijkje nemen bij Regionaal Archief Tilburg.

In 2009 is Stadsarchief Leuven gestart met het digitaliseren en ontsluiten van de 1128 registers van de Leuvense schepenbank (1362-1795). De schepenbank is een belangrijke en - grotendeels onontsloten- historische bron voor de geschiedenis van Leuven en van het hertogdom Brabant. De registers worden getranscribeerd door een groep vrijwilligers. Als communicatiemiddel tussen de vrijwilligers is er een online community, het Itinera Nova Netwerk . Dit mooie project heeft meerdere raakvlakken - digitale beeldbank, ontsluiten door vrijwilligers, community- met onze eigen Charterbank.

Op het programma stonden een rondleiding door het depot en een lezing over de Charterbank. De groep van 37 personen werd gesplitst; de helft mocht naar beneden voor een rondleiding door het depot, de andere groep ging naar boven om naar de presentatie over de Charterbank te luisteren. Na drie kwartier werd er omgewisseld. Na afloop was er koffie en thee en om 17.00 vertrok de Leuvense delegatie weer richting België.

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Astrid en Luud

Nogmaals hartelijk dank voor de fijne ontvangst in het RATilburg. Voor ons en onze vrijwilligers waren zowel het bezoek aan het restauratieatelier De Tiendschuur, als de rondleiding in jullie archief en de voorstelling van het Charterbankproject erg interessant. Geïnteresseerden kunnen meer foto's bekijken op de Facebookpagina van Itinera Nova: https://www.facebook.com/pages/Itinera-Nova/651016194928439.

Wij kijken alvast uit naar jullie tegenbezoek in Leuven!

Beste groeten

Inge Moris
Stadsarchief Leuven
Itinera Nova