zaterdag 2 november 2013

De winnaar van de verkiezing Stuk van het Jaar is bekend

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 van het Stadsarchief Rotterdam is met 2.275 stemmen gekozen als hét Stuk van het Jaar 2013. Hans Goedkoop, presentator van tv-programma’s als ‘Andere Tijden’ en ‘De Gouden Eeuw’, maakte vrijdagmiddag, 1 november 2013, in het Stadsarchief Amsterdam de winnaar bekend. Een tekening van een Siamese tweeling (Stadsarchief Vlaardingen) en een briefje met bloedspatten van Willem Frederik van Nassau (Tresoar) eindigden op de tweede, en derde plaats.

Hans Goedkoop met de drie winnaars in Stadsarchief Amsterdam
Oud-verzorger en clubicoon van Feyenoord Gerard Meijer (rechts op de foto) nam namens het archief de prijs in ontvangst: een speciaal ontworpen schaal 'Stuk van het Jaar' van de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy. Alle drie de archieven ontvingen ook een vergrote foto van hun stuk.De Brabantse archieven
Regionaal Archief Tilburg behaalde een mooie achtste plaats in de einduitslag. In totaal staan er drie Brabantse archieven in de top 10 met Gemeentearchief Roosendaal op 6, Tilburg op 8 en Gemeentearchief Gemert-Bakel op 10.
Vanuit Brabant kunnen we trots zijn op dit resultaat. Zo wie zo deden er relatief veel Brabantse archieven mee. Reden voor het tijdschrift In Brabant om al die Brabantse stukken samen te presenteren in hun tijdschrift.

Het initiatief en de organisatie van de gehele verkiezing werd gedragen door Rens Frommé van Brain, Jan van der Meer van Rabobank Bedrijfshistorie, Margot America van het BHIC, Vanessa Jolink van Gemeentearchief Gemert-Bakel en Jojanneke van Zandwijk van Regionaal Archief Tilburg.

v.l.n.r.: Jan van der Meer, Vanessa Jolink, Hans Goedkoop, Margot America, Rens Frommé, Jojanneke van Zandwijk
Tijdens de prijsuitreiking hield Vanessa Jolink een presentatie in Storify over de hele opstart, ontwikkeling en uitvoering van de verkiezing, met veel creatieve voorbeelden van de invulling per archief. Van Gemert-Bakel vertelde ze bijvoorbeeld over een fotoshoot bij een biologische varkensboer, het inschakelen van varkensboeren en zo het verhogen van het aantal stemmen op hun stuk over een varkensloterij. Op deze manier kan een gemeente met 'maar' 30.000 inwoners eindigen in de top 10 (van in totaal 41 deelnemers).

Het was vaak dus een kwestie van slim aanpakken. Stadsarchief Rotterdam blonk daarin uit, met een koppeling met Feyenoord. Massaal hebben Feyenoorders gestemd op het voetbalkaartje. Maar daarnaast schakelde Rotterdam Facebook op een slimme manier in, zette vele mensen met een ansichtkaart van het voetbalkaartje op de foto, strikte zelfs burgemeester Aboutaleb, Lee Towers en photoshopte de promo-foto van Hans Goedkoop (onze 'poster-boy', zoals Hans het zelf noemde). Creativiteit en enthousiasme ten top, daar bleek uiteindelijk geen enkel archief of archiefstuk tegen opgewassen! Een terechte winnaar!


Nederlandse archieven op de kaart
De Nederlandse archieven hebben met deze verkiezingsactie laten zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. Een maand lang, tijdens de Maand van de Geschiedenis, maar ook tijdens voorverkiezingen in de aanloop daar naar toe, hebben archieven aandacht gevraagd voor hún topstuk door middel van sociale media, een tentoonstelling, een verkiezingsavond, regionale media in de vorm van radio en tv of bladen. Met het Stuk van het Jaar hebben de Nederlandse archieven zich gezamenlijk op de kaart gezet en het stof definitief van zich afgeschud. Opmerkingen als ‘Beautycontest onder archiefstukken’ (Met het oog op morgen), of tweets als: “archiefmarketing” of “ben ‘vreemd’ gegaan, heb na worsteling toch gestemd op Ede!” werden via Twitter verspreid. Naast veel aandacht in de lokale en regionale pers was er ook publiciteit in verschillende landelijke media: de Volkskrant, NRC, Algemeen Dagblad, RTL Boulevard, Tijd voor Max en Met het Oog op Morgen. De organisatie overweegt om aan deze landelijke publieksactiviteit een jaarlijks vervolg te geven.

Regionaal Archief Tilburg dankt de vele stemmers op de Kaart van Zijnen. De voorverkiezing via Facebook was een feestje, de aandacht vanuit Omroep Brabant, Brabants Dagblad en andere pers was prachtig en we mogen trots zijn op de uiteindelijke 8e plaats met in totaal 352 stemmen. Veel dank!

Alle reuring rondom Stuk van het Jaar nog eens nakijken? Ga dan naar Scoop.it.

De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Gemeentearchief Gemert-Bakel, Regionaal Archief Tilburg en partners.

Geen opmerkingen: