Registratiekaart Joseph Kalatsch |
Ondanks de verschillende tellingen door de politie langs de huizen, en de registratie bij aankomst van de vluchtelingen, is er geen exact aantal vluchtelingen bekend dat in Tilburg heeft verbleven.het zijn er waarschijnlijk veel meer geweest dan 15.000. Veel vluchtelingen lieten zich namelijk niet registreren bij aankomst, vooral degenen die niet via het station arriveerden. Ook de vluchtelingen, die niet vanuit België, maar vanuit een andere Nederlandse gemeente kwamen, lieten registreren vaak achterwege. De mogelijkheid bestaat dat een vluchteling die twee dagen in Tilburg verbleef, wel geregistreerd is terwijl er waarschijnlijk ook vluchtelingen zijn gewest die maanden of jaren in Tilburg hebben gewoond zonder geregistreerd te zijn.
Aankomst Belgische vluchtelingen in 1914 |
Om een goed overzicht te krijgen van de inkomende en vertrekkende vluchtelingen werden, naast registratie, door de gemeente regelmatig tellingen gehouden van de Belgische vluchtelingen. Deze tellingen werden zo georganiseerd, in verband met de vlottende bevolking, dat zij binnen een dag beëindigd konden worden. Pas eind 1915, toen er enige stilstand viel waar te nemen in het komen en gaan van de vluchtelingen, begon de gemeente de registratie van vluchtelingen in vaste banen te leiden. In plaats van de gezins- en persoonskaarten, en de lijsten van de tellingen, werd een numeriek kaartsysteem aangelegd, dat in hoofdlijnen overeenkomst vertoonde met het bevolkingsregister. Door regelmatige controle bleek dat veel vluchtelingen in Tilburg verbleven, zonder dat zij zich geregistreerd hadden.
behalve Belgen zijn er ook veel (in België of Duitsland woonachtige) Nederlanders naar Tilburg gevlucht. Ook Fransen, Polen, een enkele Oostenrijker en Russen zijn te vinden in de database, zoals de Russische deserteur Joseph Kalatsch die vanaf Grodno (voormalig Rusland) via Rotterdam naar Tilburg vluchtte.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten