vrijdag 12 september 2014

Een prachtig feest, de heropening!

Donderdag 11 september 2014 vierden we de feestelijke heropening van ons gebouw aan Kazernehof 75. Loco-burgemeester Marcelle Hendrickx en diverse andere burgemeesters en wethouders uit het werkgebied van het archief waren aanwezig. Vele partners, vrijwilligers, collega's, medewerkers, en anderen met wie  Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg veel samenwerken waren gekomen om het samen met ons te vieren. Uiteraard ook Femke Gerris van Vorm en Zo, de architecte die het nieuwe uiterlijk bedacht en uitwerkte.

Thijs Torreman, directeur van de Stichting Mommerskwartier, en Marcelle Hendrickx hielden gloedvolle betogen, Marcelle bedankte onder andere de vele vrijwilligers van het archief. Daarna werd een digitaal document gemaakt dat een kwartier laten online te bekijken was in de databank. In vaktermen heet dit document 'digital born'. Er is geen papieren document als bron, en dat is in rap tempo online te plaatsen. De toekomst van het archief?

In anderhalve minuut werd getoond hoe de verbouwing in de studiezaal in de afgelopen tien weken in verlopen. Na de uitgelaten groepsfoto en champagne, zette Marcelle Hendrickx de eerste handtekening op de muur in de hal. Geïnspireerd op het 'zweetkamertje' in Leiden en een kunstwerk van Roman Ondak kan iedere bezoeker zijn of haar naam achterlaten op een muur in de hal van het archief. we nodigen mensen uit op zoek te komen naar informatie, gegevens van bijvoorbeeld voorouders, en daarna zelf ook wat achter te laten. 

Tijdens de opening werd ook het nieuwe logo van het archief getoond, een kleurig doolhof, waarin het redelijk makkelijk zoeken is naar de kern. Het symboliseert de zoektocht die velen in onze collectie volbrengen. Marleen Klijn van Nonka bedacht dit mooie logo, waarmee we samen met vernieuwde uiterlijk van het gebouw ook een vernieuwde uitstraling qua huisstijl hopen te bereiken.

Een geslaagde middag, we zagen veel tevreden gezichten en we hopen nog veel bezoekers te ontvangen in ons mooie gebouw. Zoals Marcelle Hendrickx terecht opmerkte: "een fijne plek om te werken."

Benieuwd hoe de verbouwing in de studiezaal verlopen is? Bekijk de timelapse!
Ook op YouTube is een filmpje te zien van de heropening.

De foto's zijn gemaakt door Maria van der Heyden.

1 opmerking:

marion zei

gefeliciteerd met een een nieuw prachtig gebouw en een mooie opening