vrijdag 4 december 2009

12 december: Grootmoeders recepten in het Archief

In Regionaal Archief Tilburg is een vondst gedaan. Boekjes met oude recepten, huishoudtips en medische raad werden in een vergeten doos gevonden. Doorbladerend is het of ‘Klazien uut Tilburg’ tot je spreekt. Op zaterdag 12 december besteedt het Archief ruim aandacht aan deze boekjes. Aan de hand van de recepten wordt de bezoeker meegenomen naar vroeger tijden. Zelf inkt maken, kruidenthee en bier proeven, een wedstrijd met vergeten groenten. U kunt ‘vroeger’ komen proeven, ruiken en zien.

Het is onbekend wie de oude boekjes heeft volgeschreven. Wel is bekend dat ze uit de 19e eeuw komen. Binnen één boekje wijzigt het handschrift soms, zodat het lijkt of verschillende mensen één boekje vulden. De taal is meestal Nederlands, maar soms Frans. Wilde de schrijver hiermee sjiek overkomen? Veel aandacht is er voor het maken van verschillende kleuren inkt en het verven van stoffen. Zou daar een link te vinden zijn met een verver uit de textielindustrie?


Het programma van 12 december loopt van 10.00 tot 15.00 uur.

Doorlopend: Demonstratie van Museumbrouwerij De Roos (met proeverij)
Informatiestand van Heemtuin Den Doornhof (met proeverij)
Kletskoppen versieren (en opeten!) voor kinderen
Demonstratie inkt maken van De Tiendschuur
Schrijven met een rietpen
Tentoonstelling oude voorwerpen uit Tilburg van Werkgroep Theresia
Wedstrijd ‘Was dè?’: vergeten groente herkennen.

Om 11.00 en 14.00 uur: Lezing ‘Vergeten groente en fruit’ door Paul Heyvaert, natuurgids

Rondom de boekjes is Regionaal Archief Tilburg een weblog begonnen. Daar zijn de transcripties van veel recepten te lezen. Neemt vast een kijkje!

1 opmerking:

Mirjam Heijs zei

De moeite waard: komen dus!!