woensdag 2 december 2009

RAT en Heemkunde Oosterhout


Het afgelopen jaar zijn we als Regionaal Archief Tilburg een aantal keer naar Oosterhout getogen. De archieven van deze stad bevinden zich immers in 'ons' archief. Dat weten wij als medewerkers in Tilburg wel, maar lang nog niet alle inwoners van Oosterhout. En dat is jammer, want ook zij moeten met genoegen genruik kunnen maken van 'hun' archief.

Oosterhout is het afgelopen jaar enorm actief op het gebied van erfgoed(educatie). Zo organiseerden zij voor de zomer een symposium over educatie en erfgoed, gaf de gemeente de opdracht voor de ontwikkeling van een Oosterhoutse Tijdmachine die vergelijkbaar is met die van Tilburg, initieerde een Huis voor Erfgoed en bracht afgelopen week een reuzedik boek van meer dan 600 pagina's uit. 'Nee, Oosterhout is niet van gisteren'.

Bij de boekpresentatie troffen mijn collega's Luud de Brouwer, Yvonne Welings en ondergetekende de voorzitter van de Heemkundekring Oosterhout, Paul van Dijk. We spraken over het feit dat niet iedereen de weg weet te vinden naar het Regionaal Archief. Tevens gaf Van Dijk aan, dat het soms moeilijk zoeken is op de website. Of we misschien eens een avond kunnen vertellen en demonstreren hoe het een en ander werkt. 'En hebben jullie onze filmpjes gezien, die we onlangs hebben gemaakt?' Nee, van twee kanten eigenlijk dus nauwelijks bewust van hoe dat dat nou werkt daar in Oosterhout en hier in Tilburg. En dát in onze digitale wereld waarin de uitwisseling onbegrensd zou moeten zijn.

Enfin, na een korte instructie heeft Paul van Dijk een hele pagina toegevoegd aan de website van Heemkundekring Oosterhout. Doorverwijzingen naar de site, favorieten aangemaakt in Beeldonline, links gemaakt naar Youtubefilmpjes. Kortom, hartstikke goed, precies zoals wij het willen: meer gebruik mogelijk maken van onze (digitale) collectie.

En nu maar hopen dat de Oosterhouters hun eigen archieven (digitaal) weten te vinden! Vast wel. We zijn er ook voor hen!

3 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Geweldig goed gedaan Petra. Ik voel jouw drijvende kracht hierachter zitten.

En zo werpt een presentatie bijwonen vruchten af. :)

Mirjam Heijs zei

Wat betreft de Oosterhoutse film is er overigens wel sprake van samenwerking: Rinus Kuijpers, lid van de Heemkundekring Oosterhout zet met enige regelmaat (bewerkte) historiche films op zijn YouTube-kanaal. Ik heb inmiddels een "abonnement" op zijn kanaal gekoppeld aan het RATilburg kanaal en zet de mooie filmpjes vaak extra bij de favorieten: zo zie je maar: er gebeurt vaak meer dan verwacht.

Petra Robben zei

Hoi Mirjam
Dat is dus eigenlijk alleen maar goed dat er ook die samenwerking is. kunnen we dat niet visualiseren via onze website? We krijgen zeer binnenkort een Youtube venster op onze website.