donderdag 17 december 2009

Topstuk uit onze collectie 'bewegend beeld' op Omroep Brabant TV
In samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg zendt Omroep Brabant TV op zondag 20 december de gespeelde documentaire ‘Harmonie van een gemeenschap’ uit. Een film uit 1955 met unieke beelden van het naoorlogse Tilburg.

Cineast Otto van Nijenhoff (1898-1977) en scenarioschrijver Charles Bressers (1917-1963) maakten de film destijds in opdracht van het Tilburgse gemeentebestuur. Het doel was om de stad te promoten als een dynamische en vooruitstrevende gemeenschap en als een aantrekkelijke plaats om te wonen, te werken, te studeren en te recreëren.

De nostalgische film toont het optimisme van de jaren ‘50 en de wederopbouw, maar ook de eenvoud, de rust en het godsdienstige leven in die tijd. Voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, industrialisering, woningbouw en recreatie komen aan de orde en daarnaast zijn er beelden van het folkloristische karakter van de stad te zien, waaronder het Koningschieten van het St. Dionysiusgilde. Kortom: de film ademt de geest van de jaren vijftig en toont de dynamiek van een gemeenschap die bouwt aan haar toekomst.

‘Harmonie van een gemeenschap’ wordt op zondag 20 december om 10:00 uur uitgezonden op Omroep Brabant TV en wordt ’s avonds ieder uur herhaald.

Geen opmerkingen: