dinsdag 20 april 2010

JLRendierhof gebruikt bronnen archief in ELO

Tilburg Textielstad is het onderwerp van de Tilburgse Jan Ligthartschool Rendierhof. Kunstenaars bereiden dit project voor, maar de component cultureel erfgoed mocht niet ontbreken. Een poos geleden werd ik dan ook gevraagd om naar de school te komen, om vervolgens de docenten te instrueren over het gebruik van (digitale) bronnen. Het onderwp Tilburg Textielstad vertaalde ik naar enkele diashows in Picasa: thuisweven en fabrieken. Vervolgens liet ik een film dupliceren over enkele textielfabrieken. In de instructiebijeenkomst attendeerde ik de leraren op de Tilburgse Tijdmachine en op het gebruik van Beeldonline. Enfin, ze waren enthousiast allemaal. Voor ons blijft het spannend of ze er wat mee kunnen ofwel hoe bruikbaar is ons materiaal?

Het voordeel van digitaal aanbod is dat je het altijd wel ergens kwijt kunt. Of op onze eigen site, of via een Google-site of zelfs te linken aan de eigen website van de school. Want voor de docenten moet het zo toegankelijk mogelijk zijn. Zo zaten we laatst hier al te filosoferen dat het nóg beter zou zijn, als wij onze link aanbieden naar de school. Dus het archief gaat (digitaal) naar de school in plaats van dat de school ons maar moet zien te vinden. Daar breek je als educatiemedewerker van het archief dan je hoofd over, totdat je weer eens op onderzoek uit gaat. En zie daar, JLRendierhof heeft een eigen ELO ;-)

Nieuwsgierig probeer ik te zien, hoever ik kan komen. Eigenlijk moet je inloggen, maar het lukt me om toegang tot de materialen te krijgen! Wereldoriëntatie, geschiedenis voor groep 8. Twee opdrachten en jawel: de link is daar! De Tilburgse Tijdmachine wordt vernoemd, plaatjes van AaBe en een thuisweverswoning én ik zie een opdrachtenblad, wat past bij de informatie uit de Tilburgse Tijdmachine.

Super! Zo willen we graag werken. Faciliteren van bronnen en toegankelijk maken via de site of ELO van de eigen school. JLRendierhof is gisteren pas begonnen met het project, maar wat mij betreft kan het al niet meer stuk. JLRendierhof bedankt!!

2 opmerkingen:

Luud de Brouwer zei

Dat wil ik een keer zien Petra, kan dat?
Klinkt heel goed inderdaad :)

Petra Robben zei

http://schoolnet.rendierhof.nl/index.php?category=Gs
Je kunt er zo in. Lukt het niet, ga dan naar www.jlrendierhof.nl
Onderaan de pagina zit de ELO door klik hier. Je komt dan er in en klikt dan door op Wereldorientatie, vervolgens geschiedenis en dan weer op Kunstenaarsproject en geschiedenisopdrachten. Dat is nogal ver weg, maar kijk er maar eens naar. Het gaat in elk geval een heel goede kant op.