dinsdag 28 december 2010

Scanning on Demand

Op 5 november 2010 is Regionaal Archief Tilburg begonnen met een pilot Scanning on Demand. Dit betekent dat papieren dossiers op aanvraag digitaal gemaakt worden. In deze pilot doen de twee gemeenten Alphen-Chaam en Oosterhout mee. In plaats van het uitlenen van de papieren dossiers bieden we nu de mogelijkheid de dossiers digitaal aan te leveren. In samenwerking met de scan afdeling van de gemeente Tilburg zijn we nu bijna twee maanden bezig…en met succes! De deelnemende gemeenten zijn enthousiast dus wellicht komt er een vervolg of zelfs een uitbreiding in het nieuwe jaar.

4 opmerkingen:

Christian zei

Bij het horen van de woorden "scanning on demand" denken we tegenwoordig aan scannen voor het publiek. Is dat de vervolgstap van deze pilot?

Luud de Brouwer zei

@Christian
Dat klopt! Die associatie ligt nogal voor de hand. In dit project gaat het uitsluitend om enkele zakelijke klanten, op hun eigen verzoek. Dat willen we in ieder geval op dat gebied verder uitbouwen.
In het vervolg ontstaat dan hopelijk voldoende kennis over dit logistieke proces om het ook aan het publiek aan te kunnen bieden. Maar zo structureel als in Amsterdam en Utrecht nu wordt geboden, dat zit er waarschijnlijk niet in. Te weinig volume.

Yvonne Welings zei

@Christian, nog een aanvulling. Er loopt een pilot voor twee gemeenten te weten Alphen-Chaam en Oosterhout, die in plaats van dossiers fysiek opgestuurd te krijgen digitaal de scans tegen betaling krijgen opgestuurd. De scanning wordt uitgevoerd door medewerkers van de repro van de gemeente Tilburg. Deze pilot zal eind januari worden geevalueerd. De gemeente Alphen-Chaam laadt de scans in hun eigen DMS, Corsa versie 7.2. Wat op dit moment nog niet soepel loopt is de versturing van de bestanden.

Yvonne Welings zei

Zie ook deze 'landelijke' berichtgeving, http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/8363-regionaal-archief-tilburg-is-begonnen-met-scanning-on-demand.html

De vergelijking gaat niet helemaal op.