zondag 17 april 2011

Struyk: Straatbepalend in Oosterhout

Het is april 1919, nu bijna honderd jaar, wanneer Andries Struyk een steenhouwerij start in de Sint Janstraat. Zijn moeder had hem liever als enige zoon tussen vijf zusters als onderwijzer aan het werk gezien. De activiteiten breiden zich snel uit, heel bouwend Midden- en West-Brabant kan er terecht voor grafmonumenten, hardsteen, marmer en kunststeenwerken, rioolbuizen, putten, kolken en alle betonwerken. De N.V. A. Struyk en Co vestigde zich al spoedig zich aan de Koningsdijk, vlakbij het Wilhelminakanaal.

De echte bloei van het bedrijf begon na de Tweede Wereldoorlog, stormachtig zelfs tot 1970. In dat jaar overlijdt de grondlegger Andries Struyk. Zijn zonen Jacques, Piet en Wim nemen het bedrijf over. In mei 1971 wordt de eerste Gamma vestiging in Breda geopend. Rond 1985 wordt Struyk een holding en de Gamma vestigingen worden afgestoten. De derde generatie gaat haat eigen weg, zo is er kleinzoon Joep die een eigen atelier voor steen- en beeldhouwkunst in Oosterhout leidt.

De heer L. Baaten schonk het Archief verschillende oude foto’s van het bedrijf. Op de foto uit 1966 die u hier ziet zijn zes tegelpersen aan het werk. De chef links staand met zijn handen in de rug is Koos van Tilburg. Andere foto’s tonen andere productieprocessen zoals die van rioolbuizen. Van de nieuwere tijd zijn er geen foto’s beschikbaar, ook niet in de beeldbank van het archief.

Straatbepalend is de firma Struyk voor Oosterhout zeker geweest en is dat nog steeds, maar met deze aanwinst kunnen we ook visualiseren hoe dat in daadwerkelijk is geweest. En de moeder van Andries, die mag met recht trots zijn op de prestaties van haar zoon.

In september 2011 zal er een tentoonstelling over drie generaties Struyk en beeldhouwen worden georganiseerd in Thomas aan de Wilhelminalaan in Oosterhout.

1 opmerking:

Theo van Herwijnen zei

In april 1969 verscheen het jubileumnummer "Bouwen voor morgen" van Struykgewas, het maandelijks informatieblad van de N.V. Industrie- en Handelmaatschappij A. Struyk Oosterhout-Breda, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Dit jubileumnummer is aanwezig in toegang 3112 collectie documentatie Oosterhout, inv. nr. OH-75 bij RAT.