dinsdag 26 april 2011

Hallo student, wat ben je aan het doen?

Vanuit verschillende hoeken komen studenten steeds frequenter naar Regionaal Archief Tilburg. Uit eigen interesse, vanwege een school opdracht, het schrijven van een scriptie of om achtergrond informatie te zoeken van hun studentenvereniging. Hier twee leuke voorbeelden die zich onlangs hebben voorgedaan.

Enkele weken geleden kwamen twee frisse jonge mannen van de Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar het archief binnen. Zij wilden historische informatie over hun vereniging vanwege het tiende lustrum van Vidar. Met enkele data van belangrijke wedstrijden en andere gebeurtenissen op zak zijn zij gaan speuren in oude Tilburgse kranten en hebben zowaar wat interessante gegevens gevonden waar ze nog geen weet van hadden. Met deze ontdekkingen zijn ze terug gegaan naar Hilvarenbeek, de lustrumcommissie zal er blij mee zijn!

Afgelopen zomer heeft een geschiedenisstudente van de Radboud Universiteit veel dagen doorgebracht in het archief, werkende aan haar scriptie over de drooglegging van de kermis van 1919 tot 1936. Het doorspitten van gemeenteverslagen, parochiearchieven en oude kranten (terwijl de meesten van ons al van het heerlijke terras-weer aan het genieten waren) heeft haar zeker geen windeieren gelegd; trots kwam ze afgelopen week met haar mooie afstudeercijfer en een exemplaar van haar scriptie naar het archief.
De ingebonden kopie van haar scriptie zal binnenkort in onze bibliotheekcollectie worden opgenomen, te vinden onder de titel: ‘Om den vrijen tijd nuttig te doen besteden’.

Dus wil je een keer een interessante opdracht voor school maken, iets boeiends onderzoeken voor je vereniging of heb je gewoon een keer geen zin in die stapel afwas die je vanaf het aanrecht staat aan te staren: kom naar het archief!! We hebben een breed scala aan exclusieve informatie te bieden voor iedereen die zich een keer in een historisch onderwerp wil verdiepen.

2 opmerkingen:

Petra Robben zei

Leuk blog Jael, zouden we de ´studentenonderwerpen´ niet kunnen labelen of taggen? Kermis, Vidar, Plato, St. Olof? Moeten we eens over nadenken

Jaël zei

Ja is goed, ik zal de tags vast in mijn blog zetten!